Tašky staročeské podle receptu Domácího cukrářství sester Versbachových
S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením nahlédneme do jedné z oblíbených kuchařek našich babiček a než si upečeme staročeské tašky, dozvíme se pár zajímavých názvů moučníků.
Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:
Propracuj na vále 14 dkg mouky, 14 dkg másla, 6 žloutků a trochu soli. Pak to rozválej asi na půl cm tloušťky, nakrájej čtverečky, naplň je nádivkou, přelož je tak, aby přišly všecky 4 cípky na sebe, dej na plech (máslem lehce pomazaný), potři tašky rozkvedlaným vejcem, posyp sekanými mandlemi a pec je prudce.
Nádivka: Tři 5 žloutků a 7 dkg cukru tak dlouho, až to zhoustne, pak vmíchej do toho 7 dkg oloupaných, strouhaných mandlí a trochu marmelády.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.