Tašky staročeské podle receptu Domácího cukrářství sester Versbachových

S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením nahlédneme do jedné z oblíbených kuchařek našich babiček a než si upečeme staročeské tašky, dozvíme se pár zajímavých názvů moučníků.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařské knize:

Propracuj na vále 14 dkg mouky, 14 dkg másla, 6 žloutků a trochu soli. Pak to rozválej asi na půl cm tloušťky, nakrájej čtverečky, naplň je nádivkou, přelož je tak, aby přišly všecky 4 cípky na sebe, dej na plech (máslem lehce pomazaný), potři tašky rozkvedlaným vejcem, posyp sekanými mandlemi a pec je prudce.

Nádivka: Tři 5 žloutků a 7 dkg cukru tak dlouho, až to zhoustne, pak vmíchej do toho 7 dkg oloupaných, strouhaných mandlí a trochu marmelády.