Tašky staročeské podle knihy Domácí cukrářství sester Versbachových z roku 1910

Už mnozí si ověřili, že babské rady mají něco do sebe. A platí to nejen v kuchyni. My ale zůstaneme u vaření, protože nás čeká recept na tašky staročeské. Do kuchyní našich babiček nás zavedou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept z knihy Domácí cukrářství sester Versbachových z roku 1910:

Propracuj na vále 14 dkg mouky, 14 dkg másla, 6 žloutků a trochu soli. Pak to rozválej asi na půl cm tloušťky, nakrájej čtverečky, naplň je nádivkou, přelož je tak, aby přišly všecky 4 cípky na sebe, dej na plech (máslem lehce pomazaný), potři tašky rozkvedlaným vejcem, posyp sekanými mandlemi a peč je prudce. 

Nádivka: Tři 5 žloutků a 7 dkg cukru tak dlouho, až to zhoustne, pak vmíchej do toho 7 dkg oloupaných, strouhaných mandlí a trochu marmelády. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.