Taneční mistrovství světa v Liberci: Tisíce tanečníků i karibské rytmy rozparádily Babylon

Více než 3 000 tanečníků a tanečnic z dvaceti zemí světa přijelo do Liberce. Soutěží v Otevřeném tanečním mistrovství světa. V centru Babylon se bude pod dohledem poroty tančit až do neděle, publikum uvidí téměř 7 000 choreografií.

Vyjmenovat všechny taneční styly šampionátu je podle ředitelky soutěže Ilony Šulcové skoro nemožné – soutěží se v tancích od latinskoamerických a karibských tanců až po break dance. Šampionát začínal tanečními soutěžemi v dětských kategoriích, v jedné z nich zvítězila Luciána Kučerová z Kolína. „Byla to kategorie Karibik sólo children. Je mi jedenáct a jsem mistryně světa, to je úplně neuvěřitelný,“ říká soutěžící.

Dívky z Jižní Koreje předvedly na soutěži tanec s vějíři. „Je to úplně jiný pocit tančit v cizí zemi než u nás doma. Je to pro mě pocta a jsem šťastná, že můžu náš tanec a naši kulturu předvést na mistrovství světa,“ popisuje s nadšením korejská tanečnice.

Dívky z Jižní Koreje předvedly na MS v Liberci tanec s vějíři

Na soutěž na místě dohlíží i prezident Světové umělecké taneční organizace Nils-Hakan Carlzon ze Švédska. „Myslím, že teď máme všechno pod kontrolou a všichni jsou šťastní, že se to povedlo. Teď prostě doufáme v tomto týdnu v to nejlepší,“ říká.

Kristýna Řepková, jedna z juniorských soutěžících na tanečním MS v Liberci

Na parketu se v soutěžení střídají jednotlivci, dvojice, ale i taneční skupiny. „Kategorie nejvyššího počtu tanečníků je nazvaná super show case – to je kategorie, kde může tančit od jednatřiceti tanečníků a více. První takovou vlaštovku budeme mít z Polska – 85 tanečníků,“ vysvětluje ředitelka soutěže Ilona Šulcová.

Taneční „maraton“ světového šampionátu bude v centru Babylon v Liberci pokračovat až do neděle 27. listopadu.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio