Tajemství Krkonoš můžete odhalit v harrachovské Šindelce

1. březen 2019

Krkonoše – to nejsou jen sjezdovky a běžecké tratě, ale především lesy a zvěř v nich žijící. O obojí pečuje Správa Krkonošského národního parku, která provozuje také řadu různých expozic. Jedna z nich se nachází v Harrachově v budově z počátku 19. století a je věnována lesnictví a myslivosti. Její název Šindelka se odvíjí od původního využití stavení z kamene a dřeva, ve kterém se vyráběly šindele.

Komentář Jardy Hořeního: Harrachov je známý především jako středisko zimních, případně letních sportů. Je to ale také městečko na hranici Krkonošského národního parku, tedy místo obklopené úchvatnou přírodou. Pokud se do ní vydáte po modré turistické značce kolem Mumlavských vodopádů, zastavte se nad autobusovým nádražím na Šindelce. Na první pohled vypadá spíš jako restaurace, ale uvnitř návštěvníky čeká řada zajímavostí. O těžkém životě na horách v dobách minulých, ochraně přírody v dobách současných i o „obyvatelích“ horských lesů a luk. Třeba se pak k přírodě budou chovat, jak se má.

Dřevěné střešní krytiny, které pokrývaly střechy horských chalup, se v Harrachově vyráběly více než sto let až do roku 1934 a posledních 60 000 kusů šindelů bylo vyrobených na střechu staré Labské boudy, která vyhořela v roce 1965. I z toho množství je jasné, že zdejší výroba byla strojová a vznikal takzvaný řezaný šindel. Stroje se ale nedochovaly, a tak se návštěvníci Šindelky hned na začátku prohlídky seznámí s ruční výrobou šindelů.

Nebezpečné splavování a svážení dřeva

Další část přízemí je věnována krkonošským lesům. Expozice lesnictví přibližuje obnovu a ochranu lesa a také těžbu a přibližování dřeva jak v historické, tak v současné podobě. V minulosti se dřevo z hor přibližovalo splavením nebo na saních. Ke splavování sloužily takzvané klauzy, což jsou splavovací nádrže a funkční model jedné z nich je součástí Šindelky. Splavování dřeva v horách bylo velmi nebezpečné, ale možná ještě nebezpečnější bylo jeho svážení na saních.

„Často docházelo i ke smrtelným úrazům, protože náklad na saních mohl dosahovat až 1800 kilogramů. Saně většinou ovládal jeden člověk a neměl moc šancí na brždění,“ vysvětluje průvodkyně Šindelkou Helena Blomerová.

Schody do patra kolem sbírky česáků na borůvky zabavených neukázněným sběračům dovede návštěvníky do expozice myslivosti. Její největší atrakcí hlavně pro dětské návštěvníky je přezimovací obůrka, kde se kolem krmelce sešly tři desítky lesních zvířat, samozřejmě vycpaných. Myslivecká expozice připomíná i lovecké zbraně a psi, myslivecké tradice i mysliveckou latinu.

Součástí Šindelky je také maličké kino, kde se ve smyčce promítají krátké filmy, samozřejmě o Krkonoších a to jak o jejich minulosti, tak i současnosti. Expozici Šindelka najdete kousek nad harrachovským autobusovým nádražím.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.