Systém registru hazardních hráčů je nepřehledný, vypíšeme lepší zakázku, říká Ondřej Závodský

Od ledna platí nový hazardní zákon, který sliboval zavírání nelegálních heren a vyšší zdanění. Jak zafungoval? Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského provozovatelé hazardu přiznali nejvíce v historii legálních příjmů. „Dochází k obrovskému přesunu hazardu z ilegálního sektoru k legálním provozovatelům,“ připomíná ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Jednou z hlavních novinek zákona měl být registr hráčů, který ale podle Závodského bude fungovat poté, co bude vybudován. Loni byla sice vyhlášena veřejná zakázka na zhotovitele systému, ta ale byla zrušená.

„Tím největším důvodem bylo to, že v průběhu zadávacího řízení došlo k úpravě v reakci na stovky dotazů jednotlivých uchazečů o zakázku. Sami jsme si byli vědomi toho, že ten systém je skutečně nepřehledný,“ vysvětluje s tím, že nová zakázka bude podle něj vypsána znovu a lépe letos v říjnu.


Jestliže se ročně pohybuje v hazardu okolo 200 miliard korun, tak nikdo nemá zájem ze strany provozovatelů, aby mu systém, který má být nastaven velmi sofistikovaně, viděl pod ruky.Ondřej Závodský

Podle nového zákona by čtyři skupiny hráčů měli být z hraní vyloučeny – osoby pobírající příspěvek v hmotné nouzi, osoby nacházející se v úpadku, osoby dotčeny zákazem trestního rozhodnutí a ti, kteří o to sami požádají.

„Pomocí propojení systému jednotlivých provozovatelů a tohoto státem provozovaného systému by mělo dojít k eliminaci těchto osob,“ vysvětluje.

autoři: prh , mba
Spustit audio