Svezli jsme se lokálkou u Humprechtu a podívali jsme se na výstavu do Lidic

8. září 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Poprvé po prázdninách opět roztočil svá kola Region expres. Svezli jsme se lokálkou kolem Humprechtu a podívali jsme se na zajímavou výstavu do Památníku Lidice dotýkající se druhé světové války.

Mladoboleslavský železniční spolek si na sebe během prázdnin upletl pěkný bič. Každý víkend, vždy v sobotu i v neděli, vytáhl z depa historický motorák řady M131 „Hurvínek“ a vydal se na okružní cestu kolem Humprechtu.

Téma pancéřových vlaků se bezprostředně dotýká druhé světové války. Ve druhém příspěvku Region expresu jsme se proto vrátili do historie. Tu vám připomene aktuální výstava v Památníku Lidice. Povídali jsme si s jeho ředitelem Miloušem Červenclem.

Pozvánky:
Až do 28. prosince můžete v Českém Brodě, konkrétně v Podlipanském muzeu, navštívit výstavu „Připravte si jízdenky!“. Seznamuje s historií železnice, stavbou a vývojem olomoucko-pražské dráhy, nádražními budovami, lokomotivami a vlaky, které na této trati jezdily nebo s železniční módou. K vidění jsou i modely mašin a vlaků, fotografie a také velké množství sběratelských předmětů. Součástí expozice je rovněž funkční panel modelového kolejiště a koutek pro děti.

Příští víkend můžete zavítat také do muzea v Lužné u Rakovníka. V sobotu 15. a v neděli 16. září se právě tam koná Model víkend a setkání lokomotiv řady 740 a 742. Srdečně jste zváni. Stejně jako ve stejném termínu na Kolínskou řepařskou drážku. K mání bude parní provoz. Tamní nadšenci už trať provozují pět let.

Historickým parním vlakem můžete vyrazit na Dobříšské slavnosti. Kdy? V sobotu 15. září z nádraží v Praze-Braníku. Odjezd je v 10 hodin a 45 minut. Z Dobříše se vydá zpět v 15:35. Milovníci železniční nostalgie by v tomto vlaku rozhodně neměli chybět. Kromě oblíbených slavností na dobříšském zámku se totiž historickou soupravou můžete vydat také na projížďku do Malé Hraštice a zpět.


Na obsahu některého z dalších se můžete podílet i vy. Stačí se ozvat na e-mailovou adresu pavel.petr@rozhlas.cz.

autor: Pavel Petr
Spustit audio