Světový den proti rakovině. Karcinom plic lékaři ročně diagnostikují u téměř 7 000 Čechů

4. únor 2019 10:41

Světový den proti rakovině se letos zaměřuje na karcinom plic – v Česku jej ročně lékaři zjistí u skoro sedmi tisíc pacientů, přes pět tisíc lidí na nemoc každý rok zemře.

Příčinou karcinomu plic je z devadesáti procent kouření, ať už aktivní nebo pasivní. V Česku na něj podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ročně zemře na 5 a půl tisíce lidí.

Zákaz kouření lidé nejčastěji porušují na zastávkách

Kuřák na zastávce

Už 55 lidí v Českých Budějovicích porušilo podle statistik městské policie od začátku roku zákaz kouření. Většinou k prohřešku dochází na zastávkách autobusů nebo trolejbusů.

Problém rakoviny plic je i v tom, že se na ni u pacientů přichází pozdě, říká předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová: „Není žádný primární screening, není žádné preventivní vyšetření, takže se vyšetřují až lidé, kteří mají obtíže.“

V 85 % případů jsou tak pacienti odkázaní na léčbu, která jim dokáže prodloužit život o několik let. Ta nejúčinnější, imunologická, bude od března dostupná více lidem, říká pneumoonkolog Vítězslav Kolek: „Budeme moci hrazeně léčit nemocné imunoterapií v první linii, když mají určité parametry nádoru, které se vyšetřují.“ U nich imunoterapie nahradí klasickou chemoterapii.

Prodloužit život a zlepšit jeho kvalitu by to mohlo až dvěma tisícům pacientů.

Spustit audio

Související