Světlo z Betléma přivezou letos skauti už po třicáté. Kam si pro něj v Libereckém kraji můžete zajít?

18. prosinec 2020 11:31

Do Libereckého kraje v sobotu dorazí Betlémské světlo. Skauti ho přivezou vlaky, dostupné bude asi ve dvaceti městech a obcích v regionu. Letos poprvé například i ve Frýdlantu.

Na rozdíl od jiných let s ním ale nemohou skautští kurýři zamířit do domácností nebo domovů pro seniory. Rozdávat ho nebudou ani v kostelích. Při předávání plamínku je také nutné dodržovat protiepidemická opatření.

„Světlo bude rozdáváno pod širým nebem na různých místech tak, aby se lidi co nejvíce roztříštili a nescházeli se ve stejnou chvíli na stejném místě. Zároveň samozřejmě platí používání ochranných pomůcek, dezinfekce…,“ přiblížila skautka Jana Pekařová.

Chcete také doma plamínek z Betléma? Dojděte si pro něj s lucernou

Celkový seznam míst, kde bude Betlémské světlo k dispozici, je na webu betlemskesvetlo.cz. Zájemci pro něj můžou s lucernou či svící přijít také na nádraží, kterými budou projíždět vlaky se skautskými posly. 

Jak bezpečně odnést Betlémské světlo až domů?
Ideálním způsobem je obyčejná petrolejka, ale dobře poslouží například i zavařovací sklenice se svíčkou. Nezapomeňte na několik špejlí, abyste si světlo mohli připálit.

Jak mít bezpečně uložené Betlémské světlo, aby nám doma nezhaslo, ještě před Štědrým dnem?
Jednoduchým návodem je zapálit například plamínek v karmě přineseným Betlémským světlem. Máte tak jistotu, že vám třeba nedojde olej v lampě nebo nedohoří svíčka.

Zdroj: skaut.cz

Plamínek zapálený v Betlémě, kde se měl narodit Ježíš Kristus, přivezou skauti do Liberce vlakem R 1066. Ten z Pardubic vyjíždí v 11:08, v Semilech bude ve 12:46, v Železném Brodě ve 12:55, v Malé Skále ve 13:03, v Turnově ve 13:16, v Rychnově ve 13:37 a v Liberci pak ve 13:56.

Na Českolipsko dorazí Betlémské světlo vlakem R 1188 Bezděz, který v 10:08 vyjíždí z Nymburka, a také spojem Os 6611. Ten vyráží ve 12:45 z Děčína. Z České Lípy pak pojede vlaky R 1190 do Jedlové a Os 6008 do Rumburka.

Betlémské světlo je plamínek zapálený v Betlémě a rozvezený skauty po celé Evropě. Letos je poprvé i ve Frýdlantu

Betlémské světlo si letos poprvé můžou převzít také lidé ve Frýdlantu. Město ho získalo v polském městě Lubáň, dostupné bude ve frýdlantské výstavní síni na nádvoří radnice v sobotu a v neděli od 10:00 do 16.00.  

autoři: Jan Žíla , Eva Malá , Jana Švecová , reČRoL | zdroj: betlemskesvetlo.cz
Spustit audio

Související