Světlá, tmavá, na sucho, ale i cibulová. Jak připravit jednotlivé druhy jíšek? Prozradí Babské rady
Jíška je nejstarší a nejznámější zahušťovadlo pokrmů, ale řekněme, že není jíška jako jíška. Tuto směs vždy připravujeme ze stejného množství rostlinného tuku nebo másla a mouky. Zásmažka se připravuje pražením mouky na tuku.
Rozlišujeme světlé nebo tmavé druhy i jíšku, která se dělá takzvaně na sucho. Na světlou jíšku se nejlépe hodí čerstvé máslo (ideálně tzv. ghí – přepuštěné máslo). Na tmavou jíšku, která bude mít silnější aroma, využijete ideálně sádlo. A suchou jíšku, tedy tu bez tuku, používáme při úpravě dietnějších pokrmů. Suchá jíška je jen dozlatova opražená hladká mouka. Pražíme ji v troubě nebo na sporáku pozvolna zhruba 10 minut.
K zahuštění omáček s výraznou chutí – masových, zeleninových i luštěninových, se hodí jíška cibulová. Její příprava je následující: Oloupanou a najemno nakrájenou cibulku osmažíte na rozehřátém tuku, zasypeme ji moukou a mícháme, dokud jíška nebo zásmažka nemá výraznou zlatožlutou barvu.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.