Svatební dort podle receptu z kuchařky Marie Rosické z roku 1904

Svatební hostinu máme asi všichni spjatou i s krájením svatebního dortu. To ale není až tak stará tradice, jak by se mohlo zdát. Svatebnímu dortu bude věnován další z receptů našich babiček, které připravují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Utři dvě libry práškového cukru s librou másla až se zpění; přidej pak koflík sladké smetany, dvě libry pěkné přesáté mouky, lžičku silného citrónového extraktu a dobře to vytluč. Ušlehej hodně tuhý sníh ze 24 čerstvých bílků a přimíchej týž ponenáhlu k těstu. Pak vylož hlubokou formu dobře namaštěným papírem, naplň ji do tří čtvrtin těstem a peč při mírném a stálém ohni asi hodinu. Zkus drátem neb stéblem, zdali upečený. Když je upečen vyklop na velký talíř, a když vychladne, dej na dortový podstavec, potři silně celý povrch bílou polevou, okrášli cukrovinkami, figurkami, anebo cukrovými květinami.