Svatba bývá mimořádnou životní událostí. V době pandemie nového koronaviru to platí dvojnásob

26. duben 2020 16:57

Obec Kuks na Trutnovsku. Altánek s nádherným výhledem na barokní areál hospitalu. A také místo, kde si i v této těžké době lidé říkají své ano. Zatímco řada lidí vyčkává na úplné uvolnění pravidel, jiným určitá omezení nevadí. 

„Pojďte dál.“

Matrikářka Simona Vykouřilová dává pokyn snoubencům a svatebním hostům, že samotný obřad může začít. Na rukou má rukavice a na puse roušku, stejně jako hosté a svědci. Ty je ale před obřadem nutné zkontrolovat, roušku si tak na chvíli musí sundat.

„Můžu poprosit? Kvůli identifikaci.“

Čtěte také

Následuje žádost o dodržování odstupů a upozornění, že každý, kdo se bude podepisovat, má k dispozici svoji tužku.

„Vážení snoubenci, tento den se bezpochyby stane významným mezníkem ve vašem životě.“

Po pár minutách začíná samotný obřad. Bez roušky jsou pouze nevěsta a ženich, naopak má ji i oddávající.
V těchto dnech může být na svatbě maximálně deset lidí. Tady jsou kromě novomanželů a svědků jen jejich děti a fotografka. Malou svatbu plánovali od začátku.

Svatební obřad v době pandemie nového koronaviru

„Opravdu jsme to chtěli takto jen ve dvou spolu se svědky. Takže žádné větší přípravy nebyly. Naskytl se první možný volný termín, tak jsme tady,“ říká ženich David. 

Čtěte také

Omezení mu nevadí, naopak se těší, až si bude za pár let prohlížet svatební fotky, kde mají ostatní na sobě povinné roušky.
„Určitě jsme to brali i tak, že to bude v tomto směru v uvozovkách zajímavé. V těch rouškách.“

Podle jeho nové manželky Míši jsou ale právě roušky zčásti omezující.
„Máme tady malé, tříleté a čtyřleté děti. A ty musí mít roušky. Přijde mi to zbytečné, když my je mít nemusíme, ale jinak, jak říkal partner, takhle jsme to chtěli. Jen se svědky a dětmi.“

Obřad je u konce a svatebčané odchází. Matrikářka kromě běžných záležitostí dezinfikuje tužky i stůl a připravuje se na další obřad.

Spustit audio

Související