Sušené plody pimetovníku lékařského používáte jako koření i vy. Říkáte jim ale „nové koření“
Sušené plody pimetovníku lékařského znáte všichni, ale pod názvem „nové koření“. Bobulky se vytvoří z malých bílých květů – sklízejí se před uzráním.
Novému koření se taky říká jamajský pepř, protože nejlepší je prý z Jamajky. V Anglii zase používají název „allspice“ – to můžeme přeložit jako „všekoření“.
V novém koření se opravdu míchají všechny možné chuti – například chuť pepře, hřebíčku, skořice i muškátového oříšku.
Hodí se do všeho možného – od polévek a omáček po nakládání mas i zeleniny. U nás v Česku se často kombinuje s bobkovým listem.
Mleté nové koření můžete přidat do perníku. Špetka patří i do rajské omáčky.
Mírně palčivou chuť nového koření způsobuje silice pimentová. Obsahuje i třísloviny, oleje, vápník, hořčík, vitamínu A i C.
V lidovém léčitelství se používá při nachlazení nebo problémech s močovými cestami, a také při bolavých kloubech.
My si dneska právě takový odvar vhodný při bolavých kloubech nebo revmatismu připravíme. Jak na to? Budeme drtit 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 1 badyán, 4 hřebíčky a přidáme i na špičku kulatého nože skořice.
Tohle všechno zalijeme 3 deci vroucí vody, necháme 10 minut louhovat, přecedíme a můžeme začít popíjet – dvakrát denně po dobu 20 dní.
Související
-
Kořen bedrníku sice nevoní, ale umí léčit ledvinové kameny i onemocnění horních cest dýchacích
Oddenek bedrníku má ostrou až štiplavou chuť. Dříve se dokonce užíval jako přísada při vaření piva. V léčitelství se podával ve formě tinktury nebo prášku.
-
Pampeliška je zdravá od květu až po kořen
Možná o pampelišky jen okem zavadíte. Možná si i vzpomente, jak jste si z nich dělali píšťalky a věnečky. Tahle rostlinka ale dokáže léčit a napravovat neduhy v našem těle.
-
Šafrán – vzácné koření i lék
Úsloví „je toho jako šafránu“ ukazuje, jak vzácné to je koření. Na jeho jeden kilogram se musí nasbírat 60 tisíc až 120 tisíc květů šafránu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.