Šumavské svahy po Novém roce zejí prázdnotou. Může za to obleva a déšť

5. leden 2022 11:16

Výrazné oteplení, obleva a do toho navíc vytrvalý déšť. Podmínky pro lyžování jsou teď na Šumavě špatné. Areály omezily provoz, některé na pár dní zavřely. Provozovatelé vyhlížejí čtvrtek, kdy se má ochladit.

„Přijeli jsme z Prahy, jsme tu na týden a od té doby, co jsme přijeli, furt prší. Děti ve školičce jsou statečné a chodí tam dvakrát denně,“ popisuje Jiří Mesároš u lanovky ve skiareálu Lipno.

Jeho dvě ratolesti navštěvují místní lyžařskou školičku. „Učí se úplné začátky. Už jsme byli i v Itálii, tam to samozřejmě bylo lepší, tady je to počasí naprosto strašný,“ dodává.

Podmínky pro lyžování jsou ve skiareálu Lipno kvůli silnému dešti v těchto dnech ztížené. To potvrzuje i mluvčí Olga Kneiflová. „Momentálně prší, což svahu vůbec nepomáhá. Vyhlížíme čtvrtek, kdy by mělo sněžit a teploty by měly klesnout pod nulu, takže budeme moci i zasněžovat. Máme po celém areálu šedesát sněžných děl, ale pro zasněžování musí být ideálně mínus čtyři a méně,“ říká.

V provozu jsou nyní podle ní všechny čtyři lanové dráhy, ale lanovka Lipno Expres, která se nachází přímo u centrálního parkoviště, slouží jen k tomu, aby vyvezla lyžaře nahoru a umožnila jim přístup k ostatním sjezdovkám na druhé straně kopce. Sjezdovka Jezerní, která je vrací zpět na centrální parkoviště, je momentálně zavřená.

Čtěte také

O kus dále, v parku Frymburk, už trvalý déšť provoz zastavil. „Musím přiznat, že nám velké množství sněhu ubylo kvůli oblevám, které přišly na Nový rok a pokračují až do teď. První chladné noci mají přijít ve středu večer, takže začneme opět zasněžovat. Doufám, že hned ve čtvrtek spustíme opět provoz,“ komentuje mluvčí areálu Michal Černocký.

Ani technického sněhu aktuálně na svahu už moc není. „My máme takový fígl, že sněžíme jakoby do boulí. V těch boulích sníh pomaličku odtává, ale uvnitř zůstane kvalitní a můžeme ho potom roztáhnout po sjezdovce. Takže máme nasněžené boule a jakmile nám to počasí dovolí, sníh roztáhneme a bude se moci opět lyžovat,“ vysvětluje.

Obleva zasáhla i areál Hochficht na rakouské straně Šumavy. „Docela hodně pršelo v noci na úterý a během celého úterý, takže sníh byl velmi mokrý. Podmínky nebyly ideální. Nám se naštěstí daří držet v provozu téměř celý areál, otevřeno je přes 18 kilometrů sjezdovek a všechny lanovky a vleky,“ uvádí mluvčí areálu Martin Řezáč.

Provozovatelé jihočeských skiareálů teď vyhlížejí ochlazení, které má přijít v noci ze středy na čtvrtek. Očekávají, že o nadcházejícím víkendu budou v provozu opět všechny sjezdovky.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související