Studenti turnovské průmyslovky vystavují v českolipském muzeu maturitní práce

1. květen 2016

Mezi netradičními výrobky nechybí ani velké kovové plastiky. Kovová hlava složená u z malých těl, kovový narkoman, vepř nebo židli s opěradlem připomínajícím ocas štíra.

To je nepatrný výčet toho, co mohou vidět návštěvníci českolipského muzea. V ambitu tam vystavují svoje díla studenti Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově. Na škole, která patří mezi nejstarší umělecké školy v Čechách, studují budoucí rytci kovů, umělečtí zámečníci nebo i kováři.

Studenti na škole například odlévají cínové figurky. „Na tom se učíme. Učíme se od základů. Děláme modely, pak na ně děláme lukoprenové formy. Ty formy pak využijeme na takové malinké potvůrky, nebo se do nich leje vosk a pak z modelu děláme sádro-antukovou formu na lití bronzu,“ popisuje část studia student uměleckého odlévání Jáchym Karel Jiří Sengr.

„Jednou budu možná dělat sochaře, nebo třeba cizeleřinu. Mám ambice dělat sochařinu. Akademický sochař zní dobře,“ dodává s úsměvem.

„Je tu zastoupení kovářů a uměleckých odlévačů. Výstava obsahuje v podstatě maturitní práce za posledních asi deset let,“ vysvětluje akademický sochař Pavel Brožek, který na turnovské škole vyučuje.

Výstava je rozmanitá a k vidění jsou zajímavé práce studentů. Nechybí kovová hlava, ve které jsou opravdu skleněné oči. „To jsou imitace očních náhrad," upřesňuje Brožek. Například čelisti, lícní kosti nebo nos jsou tvořené figurám.

Maturitní práce studentů SUPŠ  Turnov

Pavel Brožek pokračuje: „Dílo má ještě hlubší myšlenku. Uvnitř je zlo. Je tam čert, červeně patinovaný. To je to druhé já, zlo, se kterým člověk neustále bojuje. Je to plastika s hlubokým prožitkem a příběhem.“

Další z plastik získala na kovářském setkání v Helfštýně jednu z hlavních cen. Autorkou objektu s názvem Vepřová transformace je Marie Šolcová. Plastika je do poloviny vepřem, který pak přechází ve vepřové konzervy.

Maturitní práce studentů SUPŠ  Turnov

„Je to pohled na oblast jednu část lidského konání,“ říká Brožek a doplňuje: „Celkem je tu kolem dvaceti devíti velkých, většinou kovových, plastik, které tvoří ten základ. Pak je tu celá řada drobných ukázek maturitních prací ostatních oborů, jako jsou rytci kovů, zlatníci, brusiči kamenů.“

Výstava v ambitu muzea potrvá do poloviny května.

Spustit audio