Středeční Noční linka: Kdysi a dnes, aneb jak se stravovali naši předci a jak my
Máte alespoň trochu představu o tom, jak se stravovali naši dávní předci? Co by vám z té jejich stravy vyhovovalo a co nikoliv? Myslíte, že se stravovali lépe než my dnes s našimi obrovskými možnostmi? Jak by se vám líbila třeba syrová strava, myslíte si, že je přece jen zdravější, nebo tepelná úprava je podle vás pro člověka přece vhodnější? A zastáváte názor, že člověk je všežravec a nikoliv pouze býložravec?
Naši dávní i méně dávní předci měli své možnosti a také způsob, jak se stravovali. No a my zase máme neuvěřitelné množství možností, z čeho a co si vybrat a jak se vlastně stravovat. Přesto mnoho z nás stále dělá spousty dietních chyb a zpravidla hlavně proto, že jíme tzv. jen co nám chutná a na co máme chuť. Ale pro naše zdraví to vždy nemusí být ta správná cesta. A jaká je ta vaše? Jíst vše, často a v malých dávkách?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.