Šťovík se smaženými játrami podle Rettigové

V receptech našich babiček se z venkovských chalup, kde se recepty zapisovaly do receptářů, posuneme do města. Tam již vycházely kuchařské knihy, ale recepty obsahovaly také různé bylinky, třeba šťovík. A o něm bude další povídání Jaroslav Hořeního s Vladimírou Jakouběovou.

„Přeber a dobře očisti mladý šťovík, vyper ho v několika vodách, konečně ho vhoď do vařící vody a nech ho trochu ovařit, pak ho oceď a na prkénku jako špenát dobře usekej; nech na kastrolu rozpálit čtyry loty másla, vlož do něho ten šťovík, a když máslo mícháním trochu vysmahne, vmíchej do něho lžíci mouky, několik lžic kyselé smetany a posléze asi dva žloutky s trochou studené vody rozdělané; potom dej šťovík na mísu a oblož ho buď smaženými játrami, nebo klobásou."