Šťovík se smaženými játrami podle Rettigové
V receptech našich babiček se z venkovských chalup, kde se recepty zapisovaly do receptářů, posuneme do města. Tam již vycházely kuchařské knihy, ale recepty obsahovaly také různé bylinky, třeba šťovík. A o něm bude další povídání Jaroslav Hořeního s Vladimírou Jakouběovou.
„Přeber a dobře očisti mladý šťovík, vyper ho v několika vodách, konečně ho vhoď do vařící vody a nech ho trochu ovařit, pak ho oceď a na prkénku jako špenát dobře usekej; nech na kastrolu rozpálit čtyry loty másla, vlož do něho ten šťovík, a když máslo mícháním trochu vysmahne, vmíchej do něho lžíci mouky, několik lžic kyselé smetany a posléze asi dva žloutky s trochou studené vody rozdělané; potom dej šťovík na mísu a oblož ho buď smaženými játrami, nebo klobásou."
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?