Stonehenge nemají jen na jihu Anglie, ale i na jihu Čech. Mezi menhiry se projdete v Holašovicích

20. listopad 2020

Dodnes se vědci přou, za jakým účelem byl vybudován kamenný monument zvaný Stonehenge v jižní Anglii. Otázka, proč vznikl jeho podstatně menší a o pár tisíciletí mladší sourozenec v jihočeských Holašovicích, otazníky nevzbuzuje. Jde jednak o turistický cíl, jednak o poutní místo vyznavačů nových forem náboženství.

„Když přijdou lidé, kteří jsou ochotní se uvolnit tak, jak jim doporučím, tak právě prostřednictvím nově získaných pocitů poznají, že se s nimi něco děje,“ vysvětluje Miloslava Jílková, jak podle ní funguje vliv kamenného kruhu na psychiku člověka.

Obyvatelka Holašovic spolu se svým manželem a synem od začátku nového tisíciletí buduje na kraji jihočeské vesnice areál zvaný Holašovický Stonehenge. „O přesvědčování to tu není. Pokud někoho přesvědčujete, tak u něj mnohdy docílíte přesně opačného efektu,“ říká o kamenech, které se navzdory krátké historii staly oblíbeným turistickým cílem.

Holašovický Stonehenge je častým turistickým cílem

Na počátku kamenného kruhu v Holašovicích byl pracovní úkol manžela paní Jílkové. Tehdejší holašovický starosta ho požádal, aby bagrem na návsi vykopal kámen, který vyčníval do trávníku a bránil tak sečení trávy. Václav Jílek ho vyzdvihl ze země a místo, aby ho odvezl někam na skládku, rozhodl se si ho ponechat. Postupem času k balvanu přibyly další kameny a v roce 2008 z nich Jílkovi sestavili na svých pozemcích kamenný kruh.

O čtyři roky později vztyčili nedaleko kruhu obdobu megalitické svatyně, kdy na tři vztyčené menhiry usadili plochý kámen jako střechu. A za další tři roky nechali do Holašovic přivézt ze šumavského Vyššího Brodu obří kámen, který vážil osmdesát tun. I ten doplnil Holašovický Stonehenge.

Dnes vedle okrouhlého seskupení jednotlivých vztyčených kamenů najdete v areálu Holašovického Stonehenge i spoustu dalších zajímavých útvarů, jak kamenných, tak dřevěných. Nechybí rybníček a je tu i zastřešený altán s posezením. Prostor s kameny je od okolí ohraničen živým plotem, vstupuje se do něj dřevěnou bránou. Za návštěvu je potřeba zaplatit drobný poplatek. Veškeré informace o Holašovickém Stonehenge najdete na stránkách rodinné firmy Jílkových.

autor: Filip Černý
Spustit audio