Steward společnosti RegioJet Lukáš Hrmel a tiskový mluvčí Aleš Ondrůj hovořili o své práci

19. květen 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Tentokrát jsme se v Region expresu zaměřili na práci stewarda RegioJetu. Rozhovořil se Lukáš Hrmel. Dále jsme vám představili i tiskového mluvčího této společnosti - Aleše Ondrůje.

Každý z vlakových spojů doprovází vlaková četa. Její nedílnou součástí je vlakvedoucí. V případě společnosti RegioJet se ovšem jedná o stewarda. Jedním z nich je Lukáš Hrmel. O své práci se velice ochotně rozpovídal.

Region expres během svého putování po vlastech českých už potkal nejednoho nadšence do železnice. Představili jsme vám dalšího z nich. V minulosti pracoval jako mluvčí Českých drah, v současné době tuto funkci vykonává pro společnost RegioJet.

Co se děje:
Na kolejích můžete už podeváté potkat Kinematovlak Českých drah. Jeho cílem je Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Letos měl za výchozí stanici Domažlice, kde cestu zahájil 15. května. Pod dohledem moderátora Jana Čenského. Projekt pojízdného kina na kolejích spatřil světlo světa v roce 2004. Kladl si za cíl přivážet filmy a pohádky dětem, které se do Zlína na festival nedostanou. Celkem navštíví pojízdné kino na kolejích dvanáct měst a ujede více než 500 kilometrů přes celou Českou republiku.

Stalo se:
Uplynulý víkend patřil v Lužné u Rakovníka Prvnímu parnímu víkendu. Řeč je samozřejmě o železničním muzeu Českých drah. Z Prahy do Lužné vyjížděly mimořádné parní vlaky. Na krátké výlety bylo možné vyrazit i do Stochova, kde si zájemci mohli prohlédnout prezidentský salonek T. G. Masaryka. Na točně v Lužné pak byly k vidění historické lokomotivy z dílen ČKD.

Co se chystá:
České dráhy v letošním roce nakupí zcela nové vlaky a další zmodernizují, a to v celkové hodnotě 7 miliard korun. Celkem tak bude letos do provozu uvedeno kolem 250 nových a zásadně modernizovaných jednotlivých vozů a lokomotiv. K nejvýznamnějšímu omlazení a výměně vlaků letos dochází v Libereckém kraji, na Vysočině a také na trati z Prahy do Stránčic.

Pozvánka:
Do Postupic nedaleko zámku Jemniště se můžete vydat v sobotu 26. května Posázavským pacifikem. Z pražského branického nádraží vyjíždí v 9:53 a pojede přes Jílové u Prahy a Čerčany. V Postupicích zastaví patnáct minut po třinácté hodině.

autor: Pavel Petr
Spustit audio