Štěpánka nabízí krásné výhledy a váže se k ní i tajemný příběh

3. září 2018
Rozhledna Štěpánka

Jste milovníky rozhleden? Máme pro vás tip na výlet. Navštivte jednu z nejstarších rozhleden v oblasti Jizerských hor a Krkonoš, jejíž stavba byla prý zatížena kletbou.  

Novogotická rozhledna Štěpánka se nachází na vrchu Hvězda v obci Příchovice. Postavena byla roku 1847, a patří tak k nejstarším rozhlednám v oblasti Krkonoš a Jizerských hor. Je vysoká dvacet čtyři metrů a je z ní pěkný výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory nebo na Bezděz.

„Z Liberce pojedete směrem na Tanvald, poté se vydáte směrem na Harrachov, a když budete projíždět Kořenovem, tak odbočíte doprava na Příchovice, kde dojedete na spodní parkoviště,“ popisuje Leona Jenčová cestu ke Štěpánce.

Od kříže je pěkně vidět rozhledna Štěpánka

„Pokud si chcete cestu nahoru zkrátit, můžete dojet až k restauraci Hvězda,“ upřesňuje turistka a dodává: „Ale doporučuju jít tou delší cestou. Když jdete nahoru, můžete po obou stranách vidět stromy, které zasadili příchovičtí rodáci.“

„Zvláštní je toto místo tím, že se k němu pojí pověst. V té době byl majitelem panství kníže Rohan a nechal vystavět rozhlednu. Stavba byla nedokončená a stará cikánka prorokovala smrt tomu, kdo jí dostaví. Čtyřicet let to bylo nedostavěné, a když se to dostavělo, tak krátce na to kníže Rohan zemřel. Takže se věštba naplnila," říká Jenčová a dodává: „Zajímavé je také podívat se na Maltézský kříž, který je pravděpodobně největším kamenným Maltézským křížem v České republice.“

Pokud budete mít ještě dostatek sil, můžete se vydat běžkařskými tratěmi na procházku. „Můžete se po tratích vydat lesními cestami, kudy dojdete na Bílou skálu, odkud je také krásný výhled,“ uzavírá tip na výlet naše průvodkyně Leona Jenčová. 

autor: Kateřina Štulíková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.