Štěpán Zuda – motocyklový talent z Liberce míří na mistrovství do Španělska

Ve dvanácti letech neví, co je to strach. Řeč je o Štěpánu Zudovi z Liberce. Ten se zamiloval do silničních motocyklů a chystá se na novou sezónu ve španělském mistrovství v kategorii Moto 5.

Mladý závodník s rodiči a sestrou, kteří jsou bezesporu jeho hlavním "realizačním týmem"

Sport je pro ně život. Navzájem si fandíme, říkají sourozenci Kolářovi

Lucka fandí Ondrovi při fotbalových utkáních a naopak Ondřej Lucii při jejích volejbalových zápasech

Ondřej Kolář chytal od malička fotbal za liberecký Slovan. Jeho sestra Lucie zase obléká volejbalový dres Dukly. Sport je pro ně náplní života. A také možností, jak jeden druhého může podpořit.

Štěpán Zuda má za sebou tvrdou zimní přípravu. Věnoval se nabírání fyzické kondice, chodil do posilovny a hlavně jezdil motokros. „Všichni říkají, že se při motokrosu můžu zlámat a že to ohrozí moji sezónu, ale Marc Márquez tvrdí, že je to skvělá příprava,“ říká motocyklový talent z Liberce. Marc Márquez je mistr svého oboru. Světový šampion v MotoGP. Jeho slova proto mají náležitou váhu a právě u něj se Štěpán také připravoval. Přiznal ale, že silniční motorky někdy pořádně bolí: „Prsty nebudu počítat, ale měl jsem dvě vážné zlomeniny – pravého i levého zápěstí.“

Sezóna stojí víc než milion korun

Jenže zimní měsíce nejsou jen o tréninku. Jaroslav Zuda, tatínek a zároveň manažer v jedné osobě, by o tom mohl vyprávět: „I ta zimní příprava stojí půlku letní sezóny – fitko, rehabilitace, motokrosová motorka, vše se platí, je to náročné finančně i časově,“ popisuje. Sezóna v případě jeho syna stojí odhadem jeden milion dvě stě tisíc korun. Sehnat takové peníze není jednoduché. „Česko mladé talenty podle mě vůbec nepodporuje,“ říká Jaroslav Zuda.

Štěpán Zuda má teď před sebou starty ve španělském mistrovství. Zvyká si na konkurenci i silnější motorku. Kategorie Moto5 je prestižní. Talentovaní jezdci mezi jedenáctým a patnáctým rokem v ní bojují o svou budoucnost.

Štěpán s mladší sestrou
autor: Pavel Petr
Spustit audio