Stavbaři dokončili nový úsek silnice I/35 u Ktové mezi Turnovem a Jičínem. Jezdí se tam teď bezpečněji

Ředitelství silnic a dálnic dokončilo přeložku frekventované silnice první třídy číslo 35 u Ktové na Semilsku. Tato část trasy z Turnova na Jičín je teď pro motoristy výrazně bezpečnější. Stavba trvala dva roky.

Hlavním cílem stavby bylo odstranění nebezpečného železničního přejezdu, který křížil frekventovanou silnici z Turnova na Jičín a Hradec Králové. Silničáři celý úsek přemostili 50 metrovou ocelovou konstrukcí, takže vlak teď projíždí nad silnicí.

Nový je i reliéf silnice, ze které zmizely dvě ostré zatáčky. Starý úsek silnice z Borku do Ktové teď slouží jako cyklostezka, takže silnice je bezpečnější jak pro řidiče, tak i pro cyklisty.

ŘSD dokončilo úpravy kolem silnice I35 u Ktové. Úsek hlavního tahu z Turnova na Jičín je teď mnohem bezpečnější

„Je odstraněné to nehodové esíčko, silnice pokračuje rovně a mírným pravotočivým obloukem pod železniční most, následně do okružní křižovatky. Takže celý úsek je dnes bezpečnější, přehledný, dá se částečně využít i k předjíždění a nehrozí, že řidič potká cyklisty, protože ti mají nově vybudovanou novou trasu,“ popsal ředitel krajského Ředitelství silnic dálnic Jan Wohlmuth.

Nový úsek si chválí nejen řidiči, ale i někteří z oslovených místních. Stavba jim totiž posunula frekventovanou silnici, která se prý v posledních letech dala kvůli vysoké intenzitě dopravy jen těžko přejít, o několik desítek metrů od domů.

Na silnici u Ktové je nově i kruhová křižovatka, ze které můžete odbočit na Rovensko pod Troskami. I ta by měla pomoct výrazně zvýšit bezpečnost. Koncem uplynulého týdne tam stavbaři dokončili také nové protihlukové stěny. A hluk by měly mírnit i stromy, kterými stavební firma okolí přeložky osázela. Celá stavba přišla na 150 milionů korun, což je o 50 milionů méně, než byl původní odhad.

autoři: Jana Švecová , Johana Tománková , Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související