Stavba psí boudy není volná disciplína. Důležité je i to, kde ji postavíme

14. září 2019

Psí bouda může být pro našeho čtyřnohého člena rodiny domovem a místem odpočinku, ale i zdrojem mnoha problémů, pro které v ní nakonec odmítne bydlet. Jak se tedy vyvarovat budoucích potíží? Stačí pár rad.

Před tím, než si pořídíme psa, který by měl bydlet na dvorku, a třeba hlídat náš dům, bychom si měli uvědomit, že ne každé plemeno je vhodné pro celoroční pobyt venku. S tím, která plemena jsou nejvhodnější, poradí zkušení chovatelé, nicméně obecně se dá říci, že menší a krátkosrstá plemena jsou teplomilnější. Naopak takový husky či aljašský malamut vám za pobyt v panelákovém bytě určitě nepoděkuje, zatímco zasněžený dvorek či zahrada mu určitě udělá nezměrnou radost.

I podle toho, jakého psa do boudy hodláme umístit, tedy volíme její podobu. Je potřeba počítat i s dostatečným prostorem, protože pes nebude v boudě jen spát, ale měl by mít dost prostoru na to se v ní protáhnout. Navíc, psi před ulehnutím mají ve zvyku ušlapat si kolečko kolem sebe a i na to by v boudě měl být prostor.

Prvním kritériem jsou rozměry boudy. Nejprve je potřeba znát rozměry psa. Změříme jej tedy od země po výšku kohoutku a druhý rozměr potřebný pro velikost boudy je délka psa. Velikost boudy se dá pojmout ve třech kategoriích. Pro menší pejsky, s výškou v kohoutku do 35 cm by bouda měla mít minimální rozměry 60 x 90 x 72 cm. Střední plemena psů, s výškou v kohoutku do 60 cm je nejmenší velikost boudy asi 80 x 105 x 95 cm. Boudy pro opravdu velká plemena psů, tedy s výškou nad 60 cm v kohoutku by měly startovat na velikosti asi 110 x 170 x 120 cm.Bouda by vždy měla být koncipována tak, aby měla jakousi předsíňku a závětrnou stěnou oddělený prostor pro spánek. Psům totiž obecně nevadí chlad, ale spíše průvan a vlhkost, který může do boudy pronikat vstupním otvorem.

Psí bouda

Co se týče materiálu, ze kterého se dá bouda vytvořit, ideální jsou dřevovláknité desky. Nesesychají jako prkénka a chrání tak psa před průvanem. Pokud se rozhodneme pro boudu z masivu, je lépe ji udělat zateplenou, kdy se mezi dvě vrstvy prken umísí alespoň 5 cm polystyrenu. Zejména starší psi tuto péči rozhodně ocení, protože je trápí stejné neduhy, jako jejich pány a paničky v pokročilém věku.

Existují i boudy plastové, které lze koupit v prodejnách. I ty jsou pro psy vhodné, je však nutné dbát na jejich správné umístění.

Právě místo, kde bude bouda stát, je rovněž nesmírně důležité správně vybrat. Měla by totiž být v závětří a také na takovém místě, aby na ni nesvítilo příliš dlouho letní slunce. Následky pro psa, který by v ní pobýval, by totiž mohly být fatální.

Konstrukci boudy je také dobré uzpůsobit k tomu, aby ji bylo možné čas od času vyčistit. V tomto směru se velmi dobře osvědčila odnímatelná střecha boudy, která zajistí pohodlný přístup do všech jejich částí.

Hodně se také diskutuje, co je nejlepší použít na vystlání boudy. Hadry ani případný pelíšek nejsou velkou chybou, jen je nutné je často čistit, protože se v nich drží roztoči. Naprosto ideální se jeví obyčejná sláma. Je nutné vybrat tu, které nebyla chemicky ošetřena, ale její použití je jak hygienické (při pravidelném vyměňování) tak ekologické, neboť ji lze kompostovat a navíc si ji pes upraví v boudě podle svých potřeb.

I když uděláme vše, co svému psovi domněle na očích vidíme, může se stát, že i po dokončení bude bouda našim čtyřnohým přítelem opomíjena. Nehledejme v tom neúctu k naší práci. Pes jen prostě neví, že ono veledílo našeho umu je stvořeno pro něj.

Je tedy nutné jej na boudu naučit. Ideální je si u ní začít se psem hrát, dávat mu do ní hračky, pamlsky a později i misku se žrádlem. Přijde-li pes na to, že je bouda místem, kde má klid a zázemí, pochopí, že je dobré se do ní vracet.

A s tím souvisí i další pravidlo! Je-li bouda obývána psem, není v ní místo kromě úklidu už pro nikoho jiného. Zejména děti není vhodné pouštět, aby do boudy lezly. Ohrožuje to pohodlí psa i bezpečnost dětí.

autor: kbz
Spustit audio