Stavba obchvatu České Lípy se opět přiblížila. ŘSD má územní rozhodnutí, může začít s výkupem pozemků

Na obchvat čekají v České Lípě už několik desítek let. Přípravy stavby teď zase o něco pokročily. Územní rozhodnutí nabylo právní moci a tak může ředitelství silnic a dálnic přistoupit do další fáze příprav. Co konkrétně se bude dít, zjišťoval redaktor Jiří Jelínek.

Kdy stavba začne

Část plánovaného obchvatu České Lípy

Jak uvedl ředitel libereckého ředitelství silnic a dálnic Jan Wohlmuth teď, když už je přesně dané umístění budoucí stavby, bude možné dokončit výkup pozemků. Následně Ředitelství silnic a dálnic požádá o stavební povolení a v roce 2023 by se teoreticky mohlo začít stavět. Po zhruba dvou letech má vzniknout asi kilometr a půl dlouhá silnice, která spojí průmyslovou zónu v Dubici s výpadovkou na Děčín u Dolní Libchavy. Třetina trasy povede po mostech. To by měla být první etapa stavby obchvatu.

Obchvat by měl končit po dalších deseti kilometrech u stávající velké křižovatky silnic 9 a 13 u Nového Boru. V této etapě je naplánovaných dokonce 14 mostů. Obchvat povede okolo obcí Horní Libchava, Manušice, Skalice a Okrouhlá. Podle aktuálního plánu ředitelství silnic má být uvedený do provozu v roce 2027.

Co stavbu zdrželo

Čtěte také

První zmínky o stavbě se v regionálním tisku objevily už v 80. letech minulého století. To se budoval průtah městem, po kterém dnes projíždí podle měření i okolo 15 tisíc aut denně. Stavba dokonce už začala, před 11 lety ji ale spolu s dalšími zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta z Věcí Veřejných. Silničáři nakonec mohli dokončit alespoň rozpracovanou mimoúrovňovou křižovatku u Sosnové a upravit navazující silnici přes průmyslovou zónu.

Spustit audio

Související