Státní zástupce zastavil stíhání zdravotníků z Frýdlantu kvůli otravě pacientů, případ bude dál řešit policie

27. září 2022 12:51

Před čtyřmi lety dostalo devět operovaných pacientů ve frýdlantské nemocnici otravu krve. Policie původně případ odložila, liberečtí okresní žalobci ale v srpnu 2022 zdravotníky obvinili.

Primárně se pořád snažíme objasnit příčiny poškození zdraví těch pacientů…
Lukáš Pauldura, vedoucí Okresního státního zastupitelství v Liberci

Čtěte také

Krajský státní zástupce zrušil obvinění šesti zdravotníků z nemocnice ve Frýdlantu. V roce 2018 tam devět operovaných pacientů dostalo otravu krve. Policie původně případ odložila, liberečtí okresní žalobci ale v srpnu 2022 zdravotníky obvinili.

Toto stíhání kvůli neprůkaznosti posudků zrušilo nadřazené krajské státní zastupitelství. Případ tím ale nekončí. „Teď bude opravdu nutné konzultovat, na odborné úrovni, zda a jakým způsobem je možné dokazování doplnit, protože samozřejmě primárně se pořád snažíme objasnit příčiny poškození zdraví těch pacientů,“ řekl Českému rozhlasu vedoucí Okresního státního zastupitelství v Liberci Lukáš Pauldura.

  • Otravou krve onemocnělo devět z 24 pacientů operovaných ve frýdlantské nemocnici od 26. do 28. listopadu 2018. Nikdo nezemřel. Policie, která okolnosti otravy vyšetřovala, případ v září 2019 odložila. Kriminalisté příčinu neodhalili, případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin. Na základě stížnosti pacientů se tím policie ale začala znovu zabývat a dozorující okresní státní zástupkyně na základě znaleckých posudků shledala důvody pro zahájení trestního stíhání šesti zdravotníků.
  • V době otravy byla provozovatelem Nemocnice Frýdlant společnost EUC, která pacienty odškodnila. Začít operovat mohli ve Frýdlantu znovu až v únoru 2019, od 1. července provoz převzala Krajská nemocnice Liberec.
  • Poškození pacienti měli po operacích otravu krve, šlo přitom o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Pacienty operovaly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, na zákrocích se podíleli různí anesteziologové i různé sestry. Pacienty s otravou bylo nutné převézt do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Nikdo nezemřel, poslední pacientku propustila liberecká nemocnice v lednu 2019.

zdroj: ČTK

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související