Státní veterináři rozdali loni v Ústeckém kraji pokuty za pašování psů anebo prodej příliš malých štěňat

31. březen 2019

Krajská veterinární správa v roce 2018 řešila i případy pašování psů do Anglie a Nizozemí.

Zabývala se také případem příliš malých štěňat, která se o sebe ještě neuměla postarat a byla odkázána na svou matku. Muž je prodával prostřednictvím internetu. Na tento případ státní veterináře upozornili lidé. Majitel prodal dvou a třítýdenní štěňata labradora. Třetí měl při kontrole ještě doma.

„Tvrdil, že žije jinde s manželkou a dětmi, ale nevěděl, kolik těch dětí má. Fenu by nám ukázal, ale momentálně mu někam utekla,“ popsala Lenka Hanušová z Krajské veterinární správy s tím, že veterináři nedokázali v tu chvíli rozlišit, jestli to je výrazně nízkou inteligencí nebo vypočítavostí. Tento přestupek pak řešil příslušný obecní úřad.

Štěňata bez čipů mířila do Anglie

Státní veterináři se zabývali také pašováním psů. Při převozu přes hranice to může být více než roční pes, musí mít pas a čip. Lenka Hanušová zmínila případ, kdy jeden muž pašoval v dodávce štěňata jezevčíků do Anglie.

„Pasy měli, ale data narození čtyř z devíti štěňat byla před osmi měsíci. Štěňata přitom byla viditelně dvanáctitýdenní, možná i mladší,“ vzpomíná na případ veterinářka. „Čipy nebyly aplikované. Zvířata převážel jen tak, čtyři na korbě a pět měl schovaných v dodávce někde dole,“ doplnila.

Muž se zpočátku prokazoval firemními dokumenty, pak ale vzal vinu na sebe. I proto dostal nižší pokutu, než by dostala firma. Státní veterinární správě musel zaplatit 25 tisíc korun a městskému úřadu dalších sedm tisíc.

Cizinci raději zaplatili pokutu, než by měli oplétačky s cizineckou policií

Další auto - tentokrát už s dvanácti dospělými psy - odchytili veterináři na parkovišti. Tři muži se je snažili převézt ze Slovenska do Německa a Nizozemí, odkud měli zamířit do Ameriky nebo Asie.

„Zpočátku říkali, že nerozumí, byť to byli Slováci a jeden Ukrajinec. Právě ten zjistil, když přijela cizinecká policie, že bude lepší, když všechno řekne. Popsal, jak psy na Slovensku nakoupil a převezl překupníkovi v České republice, popsala kontrolu Lenka Hanušová. Za týrání pak muži dostali pokuty ve výši celkem 16 tisíc korun.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související