Starostové měst a obcí, kde chybějí lékaři, volají po změnách v českém zdravotnictví

22. červen 2015

Pronájem ordinace za symbolickou korunu nebo byt pro celou lékařovu rodinu. Tyhle výhody nabízejí některá města a obce v českých regionech, kam se praktičtí lékaři a zubaři moc nehrnou. Mezi ně patří i východočeské Semily. Teď tam kriticky chybí stomatologové. Obvodním lékařům se navíc blíží důchodový věk a nástupci nikde.

„Jsem teď v problému, protože zubařka, co jsem měl, šla do důchodu, skončila, a v celém okolí nemůžu sehnat zubaře. Už jsem zkoušel Železný Brod, Turnov, všude mají plno. Koukejte, chybí mi zub a už bych si ho taky nechal rád udělat,“ stěžuje si Pavel ze Semil.

Zdejší starostka Lena Mlejnková z Volby pro Semily tvrdí, že je to dlouhodobý problém, který se ale teď vyhrotil.

„V současné době jeden zubař odevzdal svůj registr na krajský úřad a jeho pacienti nemají zajištěnou péči.“

Systém by měl praktické lékaře lépe motivovat

Podobné starosti mají podle ní lidé i jinde – proto by se podle ní měly systémově vyřešit. Pro je i Svaz měst a obcí. Jedno z navrhovaných opatření cituje mluvčí svazu Štěpánka Filipová.

„Pojišťovny by mohly bonifikovat lékaře, kteří budou pracovat v méně atraktivních oblastech. Podle měst a obcí by byl taky rozumný dotační titul na vybavení ordinací.“

VZP už podle mluvčího pojišťovny Oldřicha Tichého takový program má. Je ale otázkou, zda je pro lékaře dostatečně motivující.

„VZP má už několik let program Malá praxe, do kterého mohou být zařazeni a finančně zvýhodněni lékaři primární péče.“

Jak Oldřich Tichý dodal, ministerstvo plánuje od příštího roku další motivační program, který by měl zubaře nebo čím dál více chybějící praktické lékaře do měst jako jsou Semily nalákat. Podrobnosti k tomuto programu ale podle něj zatím nejsou známé.

Víc peněz? Někdy ani to nestačí

Semily teď vyjednávají s jednou zubařkou Podle starostky Leny Mlejnkové ale ani víc peněz nemusí doktory do menších měst a obcí nalákat.

„Ten základní problém vidím v tom, že máme málo absolventů lékařských fakult. Kdyby jich bylo dostatek, mohli by si zakládat praxi třeba v místě bydliště byť v méně atraktivní oblasti.“

Podle svazu měst a obcí by měly nemocnice taky zvýšit počet míst, kde lékaři vykonávají povinnou praxi a za jejich služby jim zaplatit. Doteď, jak tvrdí mluvčí svazu Štěpánka Filipová, za svou praxi platí spíš sami absolventi.

„Lékaři musí nemocnicím hradit vysoké úhrady za to, aby vůbec mohli praxi vykonávat. Přitom pro nemocnice pracují zadarmo a mzdy v systému rezidenčních míst hradí stát,“ vysvětluje Filipová. Velmi často se pak stává, že po skončení praxe odejdou doktoři do zahraničí.

Spustit audio