Stálé zastoupení v Bruselu stojí Středočeský kraj ročně přes 2 miliony, podle opozice je zbytečné

2. červen 2014

Středočeský kraj patří k těm, které mají své stálé zastoupení v Bruselu. Platí za něj dva a čtvrt milionu ročně. Zastoupení vzniklo za exhejtmana Petra Bendla z ODS, dnes je ale podle krajské opozice jeho přínos mizivý a kraj za něj zbytečně vyhazuje peníze. Současné vedení kraje původně zvažovalo, že zastoupení zruší. Teď jeho přínos ale obhajuje, podle něj má pro kraj přínos a je potřebné.

„Když Nymburk získával titul Evropské město sportu, přebíral prestižní ocenění v Bruselu. Role zástupce kraje byla velmi významná, zařizoval nám kompletní servis a myslím si, že to zafungovalo. Jinak by to muselo pro nás dělat velvyslanectví,“ uvádí konkrétní příklad náměstek středočeského hejtmana Miloš Petera z ČSSD.

Původně to vypadalo, že zastoupení v Bruselu Středočeský kraj zrušit chce. Dříve to tvrdil například i hejtman Josef Řihák z ČSSD. Někteří představitelé kraje se jeli podívat do Bruselu a následně měli rozhodnout, jestli ho zruší. Usoudili, že ho ponechají.

„My bychom měli být jako Středočeský kraj aktivnější k pracovníkům v Bruselu a dávat jim konkrétní úkoly, které by nám měli zajišťovat,“ naznačuje náměstek hejtmana Miloš Petera.

Stálé zastoupení v Bruselu má kraj od roku 2004, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie. Tehdy byl hejtmanem Petr Bendl z Občanské demokratické strany. Občanští demokraté jsou už druhé volební období v opozici.

Přínos je v současné chvíli mizivý

ODS tvrdí, že samotná myšlenka je dobrá. Zastupitel z ODS Tomáš Havlíček ale zároveň dodává, že přínos zastoupení je v současné chvíli mizivý. Funguje jen jako kontaktní místo, které nikdo nevyužívá.

„Nejsou žádné hmatatelné výsledky toho, že by to pro občany Středočeského kraje nebo pro podnikatele něco přinášelo. Jedná se o vyhozené peníze. Buďto by kraj měl změnit koncepci využití stálého zastoupení, nebo by ho měl přímo zrušit,“ míní.

Podle šéfky klubu komunistických zastupitelů Jiřiny Fialové má zastoupení přínos hlavně po kulturní stránce a jako místo setkávání politiků. Fialová má ale pocit, že lidé toho o činnosti místa moc nevědí, což je podle ní chyba.

Stálé zastoupení Středočeského kraje má hlavně má organizovat návštěvy hejtmana a delegací kraje v Belgii. Jeho úkolem je také spolupracovat s organizací CzechTourism při propagaci cestovního ruchu. Také zviditelňuje kraj kulturně, koordinuje a organizuje třeba výstavy.

autor: jch
Spustit audio