Sport dělám pro rychlost, ne kvůli medailím, říká harrachovský lyžař a český rekordman Radek Čermák

13. listopad 2020
Radek Čermák v závodní kombinéze a helmě

Radek Čermák drží rychlostní rekord, zatím na lyžích dosáhl rychlosti 243 kilometrů v hodině. Rád by překonal 250 km/h. Co k tomu potřebuje, jak na to může trénovat?

Od roku 2013 je nejrychlejším českým lyžařem harrachovský Radek Čermák. Postupně svůj rekord vylepšil až na současnou hodnotu – 243,57 kilometrů za hodinu. Vytvořil ho před třemi lety ve francouzském Vars. Právě tam teď mají lyžaři nejideálnější trať.

Radek Čermák v civilu

„Z nuly na sto máte po odrazu za nějakých 1,6 vteřiny, kolem 5,5 vteřin máte 200 z té nuly,“ vysvětlil Radek Čermák, jak se rodí rychlost, kterou se při závodech pohybuje. „Tady jsme na 98 % sklonu, což je kolem 45 stupňů,“ dodal k trati ve Vars.

Čtěte také

Závodníci mají speciální vybavení. Od lyží, bot, helmy až po kombinézu a při rekordních jízdách se musí stoprocentně koncentrovat. „Koukám půl metru před lyže, jen periferně sleduji ty modré čáry, které mě vedou, lyže držím na plochách, někdy se i na chvíli vznese,“ řekl k rychlé jízdě český rekordman. K tréninku využívá cokoli statického. Vydává se na harrachovské svahy a dokonce i na letiště. „Přivážu se na střechu auta, někdo se mnou jezdí po letišti tam a zpátky, to je pro mě super trénink,“ popsal.

Teď si dává před sebe postupné cíle. Chce se v dohledné době přiblížit dvěstěpadesátikilometrové rychlosti. Ani ta prý nemusí být konečná. A nejbližší plány? První závod nové sezóny, hned mistrovství světa, chystají organizátoři na leden příštího roku. To ale není hlavní cíl. „Já to všechno směřuju k Masters ve Varsu, to bude někdy koncem března, začátkem dubna. Já ten sport dělám pro rychlost, ne pro nějaké sbírání plechu,“ říká Radek Čermák k tomu, co ho na lyžařských svazích nejvíc motivuje.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související