Spor mezi bývalým ředitelem sklářské školy v Kamenickém Šenově a Libereckým krajem bude zřejmě pokračovat

2. září 2011

Sklářskou školu v Kamenickém Šenově provázejí dlouhou dobu problémy. Její bývalý ředitel František Janák se soudí s Libereckým krajem, který školu doposud zřizuje, kvůli podle něj neoprávněné výpovědi.

Kraj chtěl školu zrušit, poté se dohodl s Ministerstvem školství, že na něj školu přepíše. Zatím je ale zřizovatelem nejstarší sklářské školy nadále Liberecký kraj.

A právě mezi krajem a vedením školy vznikly velké spory, které začaly už loni v listopadu. Tehdy školský odbor v čele s náměstkem Radkem Ciklem odvolal z funkce ředitele školy akademického malíře Františka Janáka kvůli údajným právním a hospodářských pochybením.

„...byl jsem odvolán pro údajné závažné přestupky v hospodaření školy a vůbec mém působení ve funkci.“ popisuje dnes bývalý ředitel a současný zástupce ředitelky sklářské školy František Janák a dodává, že takové jednání si nechtěl nechat líbit: „Proti tomuto rozhodnutí jsem podal žalobu k Okresnímu soudu v České Lípě a ten v srpnu tohoto roku rozhodl že ta žaloba je oprávněná a že obvinění, která byla proti mně vznesena jsou takového rázu že nezakládají právo na mé odvolání z funkce.“

S tím ale i přes rozhodnutí soudu nadále nesouhlasí kraj. Jiřina Princová, vedoucí krajského odboru školství poukazuje na to, že u soudu nebyly vyslyšeny řádně obě strany a že znalecký posudek, ze kterého soud vycházel, byl audit, který si nechala vypracovat sklářská škola, tedy podle kraje se nejedná o audit nezávislý.

„Libereckému kraji nebyl dán dostatečný prostor, aby zdůvodnil, proč došlo k odvolání bývalého pana ředitele. Neměli jsme možnost, aby byli vyslechnuti svědci, kteří by se mohli k případu relevantně vyjádřit. Myslím si že mnohem objektivnější by bylo, kdyby soud vycházel z nezávislého znaleckého posudku.“ argumentuje Jiřina Princová.

Zatímco pro kraj je rozhodnutí soudu neuspokojivé, pro Františka Janáka je rozsudek zadostiučiněním: „Je to pro mě samozřejmě osobní satisfakce, protože věc byla publikovaná v médiích a já jsem nechtěl tuto špínu na sobě nechat...“

Kraj se může odvolat a podle všeho tuto možnost využije a spor bude skutečně pokračovat dál, jak potvrzuje Jiřina Princová: „Zatím ještě nedošlo k definitivnímu rozhodnutí jak bude Liberecký kraj pokračovat dál, ale já předpokládám že dojde k odvolání.“

Z toho si ale František Janák nedělá hlavu, je připraven se o svoji pravdu dál soudit.

autor: sas
Spustit audio