Spolek Kultura pomohl „vyusmívat“ pro Kryštofa skoro 50 tisíc, sbírka pro rodiny onkologických pacientů pokračuje

7. červenec 2022 09:59

Benefiční koncert s názvem „Úsměv nejen pro Kryštofa“ uspořádal spolek Kultura, z. s. společně s Libereckým krajem a absolventy Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické Liberec, Jeronýmova na počest Kryštofa Abela, který byl také studentem JERGYMu.

Úsměv nejen pro Kryštofa, I dobroty pomáhaly (autor fota: Ž. Horanová)

Kryštof Abel ve svých 22 letech bohužel podlehl rakovině a jeho rodina pak prakticky veškeré své úspory vložila do založení Nadačního fondu Úsměv nejen pro Kryštofa, s cílem informovat další stejně postižené rodiny a pomáhat jim v těžké situaci. Na koncertě vybíraly finanční prostředky pro tento nadační fond. Produkční tým byl složený z hlavní ambasadorky projektu Žanety Horanové, absolventů JERGYMu a spolku Kultura, z. s.

Koncert se konal 29. června 2022 ve velkém sále Lidových sadů a to jen kvůli nepřízni počasí, původně byl plánovaný ve venkovním amfiteátru. Koncert navštívily stovky lidí a přispěly ať už u vstupů či do výtěžku z prodeje dobrot, které připravily současné studentky JERGYMu, konečnou částkou 47 823 korun.

Do konečného příspěvku je započítaná i částka z prodeje speciálních náramků, které nechala škola vyrobit. Všichni účinkující vystoupili bez nároku na honorář; byli to The Fireflies, Lukáš Novotný, kapely Leam Beam, Duo Big Band, Soundstain, Pubcoustic, The Cubes, O’Band Marka Ottla a EXIL 51.

Martin Hroch napsal Kryštofovi píseň (autor fota PROFOA)

Dojemnou chvíli připravil divákům spolužák a velký kamarád samotného Kryštofa Martin Hroch, který napsal píseň přímo pro něj. Chvíle, která nenechala nikoho z návštěvníků chladným a večeru dodala velmi osobní rovinu. A pořadatelé už připravují další ročník benefičního koncertu.

Pokud jste nestihli tento koncert, a nadační fond Úsměv nejen pro Kryštofa chcete podpořit, můžete například zde.

autor: reČRoL | zdroje: Spolek Kultura , z.s.
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.