Spojení virtuální reality s robotikou je podle vědců ideální pro práci v nebezpečném prostředí

3. červen 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Saturnův měsíc vychrlil do vesmíru gejzír vodní páry vysoký 10 000 km. Rekordní jev, při kterém ledový svět chrlil výpary rychlostí 300 litrů za sekundu, pozorovali vědci pomocí vesmírného teleskopu Jamese Webba. Pozornost planetárních vědců získal měsíc Enceladus v roce 2014, kdy kolem něj proletěla americká sonda Cassini, která pod jeho zmrzlým povrchem detekovala podpovrchový oceán.

Na Zemi se po devíti dnech ve vesmíru bezpečně vrátila čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2). Astronauti se vypravili k Mezinárodní vesmírné stanici, od které se následně odpojili, po 12 hodinách se pak na padácích snesli do vod Mexického zálivu u pobřeží Floridy. Součástí posádky byla vědkyně Rajána Barnávíová, první saúdskoarabská astronautka, která se podívala na Mezinárodní vesmírnou stanici. V lodi Crew Dragon americké společnosti Space X ji na orbitu doprovázel její krajan a dva Američané.

Čtěte také

Umělá inteligence (AI) může vést k zániku lidstva, varovali vedoucí představitelé technologického sektoru, včetně šéfa společnosti OpenAI, která vyvinula chatovacího robota ChatGPT. „Zmírnění rizika vyhynutí v důsledku umělé inteligence by mělo být globální prioritou vedle dalších rizik celospolečenského dosahu včetně pandemií a jaderných válek,“ stojí v prohlášení zveřejněném na webových stránkách neziskové organizace Center for AI Safety (CAIS).

Spojení virtuální reality s robotikou je podle vědců ideální pro práci v nebezpečném prostředí. Systém dálkového ovládání robotů pomocí virtuální reality představili v Praze čeští a němečtí odborníci. Spolupráce je součástí oslav 10. výročí založení Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT. Systém se dá využít například při práci v nebezpečném prostředí.

Čtěte také

Rostlinná strava je prospěšná pro zdraví srdce, vyplynulo z přehledu dat nasbíraných za čtyřicet let. Vegetariánské a veganské pokrmy snižují v krvi hladinu cholesterolu i tuku, které zvyšují riziko infarktů, prokázal rozsáhlý dánský výzkum. Účinek rostlinné stravy na zdraví srdce autoři studie označili za „skutečně podstatný“. Dodali ale, že maso a mléčné výrobky mají také určité zdravotní přínosy a ne všechny bezmasé diety jsou podle nich skutečně zdravé.

Soubor rukopisů, který věnovala starobrněnskému klášteru královna Eliška Rejčka, vystavili na hradě Špilberk v Brně. Obsahují běžné liturgické texty, které potřeboval každý středověký klášter, vynikají však mimořádnou kvalitou zpracování. Výstava je ojedinělou událostí, která se podle pořadatelů z Muzea města Brna nebude opakovat.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související