Šperky, knihy a obrazy z textilu jsou k vidění v Jablonci

26. březen 2019

V Jablonci nad Nisou dnes 26. března představí svou textilní tvorbu 31 studentek Katedry textilní tvorby bratislavské Vysoké školy výtvarných umění.

Bratislavská vysoká škola spolupracuje s textilní fakultou Technické univerzity v Liberci, a tak je dokonce část vystavujících studentek českého původu. Desítky uměleckých textilií vznikly ve třech slovenských ateliérech – oděvního designu, textilního designu a textilní tvorby v prostoru.

„Přinesli jsme exponáty od studentek druhého až šestého ročníku – drobné designerské předměty jako polštáře, kabelky či tašky, máme i textilní knihy,“ popisuje Mária Fulková, vedoucí ateliéru textilního designu Vysoké školy výtvarných umění Bratislava.

„Odprezentujeme tu práce, které jsou trošku netradiční, spíš výstavní než nositelné,“ říká Júlia Sabová vedoucí ateliéru oděvního designu Vysoké školy výtvarných umění Bratislava.

Návštěvníci výstavy si nakonec můžou sednout na studenty vyrobený šedo-růžovo-okrový koberec a užít si pohled na desítky exponátů z nezvykle pohodlné polohy. Výstava v jablonecké Galerii N začíná vernisáží dnes 26. března v 17 hodin a potrvá až do 24. dubna.

Lidé se můžou pohodlně usadit na studenty vyrobený koberec a užít si pohled na exponáty tak trochu jinak
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.