Šperkař Jiří Belda bude vyrábět pro Středočeský kraj repliku svatováclavské koruny

8. duben 2016

Ve šperkařské dílně Jiřího Beldy v dohledné době vyrobí další repliku svatováclavské koruny. Objednal si ji Středočeský kraj a bude stát zhruba milion korun.

Volba Jiřího Beldy z Turnova nebyla náhoda. Šperkař se totiž stará i o originál svatováclavské koruny, který je uložený na Pražském hradě. V jeho dílně už se také vyráběly další dvě kopie. První v 60. letech minulého století - na světovou výstavu do Montrealu a další pak v roce 2000, tu zase viděli návštěvníci světové výstavy v německém Hannoveru.

A mají možnost šperkaři při výrobě replik se řídit přímo originálem ? „Na Hrad nás nepustí, to je i podmínka, že nebudeme nic takového požadovat. Jsou ale i publikace, kde je koruna podrobně zmapovaná včetně rozměrů a váhy. A také máme v hlavě informace, které jsme za ta léta, kdy jsme ty dvě předchozí repliky vyráběli, získali,“ potvrdil šperkař.

Středočeský kraj už nechal vyrobit kopii císařské koruny, kterou byl v roce 1355 v Římě korunován Karel IV. a už ji vystavoval třeba i v Číně. Stejný záměr, tedy výstavy v Česku i v cizině, má i s replikou svatováclavské koruny.

autoři: duch , Monika Holubová
Spustit audio