Soud zamítl návrh na vazbu na obviněné v kauze dopravního podniku

22. duben 2018

Okresní soud v Liberci zamítl návrh na vzetí do vazby tří obviněných v korupční kauze, jež se týká libereckého dopravního podniku (DPMLJ).

Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Policie případ prošetřuje pro šest trestných činů, včetně podplácení a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Policie ve čtvrtek zasahovala v libereckém dopravním podniku, byla i u dopravce BusLine, který pro DPMLJ jezdí, a jednoho z dodavatelů DPMLJ. Z trestných činů obvinila devět lidí, státní zástupce navrhl vazbu pro tři z nich. „Soudce Okresního soudu v Liberci ani jednu osobu do vazby nevzal. Trestní stíhání všech devíti osob tedy probíhá na svobodě,“ řekl Ibehej.

O jménech obviněných se jen spekuluje stejně tak i o tom, čeho se kauza týká. Podle informací, které ČTK získala od důvěryhodných zdrojů, se policisté ve čtvrtek zajímali o loňskou rekonstrukci tramvajové trati v centru Liberce téměř za 68 milionů korun a nákup 17 autobusů na zemní plyn v zakázce za 107 milionů korun.

Příští týden by se mělo sejít mimořádně představenstvo DMPLJ a dopravním podnikem by se mělo zabývat i liberecké zastupitelstvo. Liberec je většinovým vlastníkem DPMLJ. „Budu chtít kompletně současné představenstvo odvolat a zvolit tam nepolitiky a odborníky, kteří budou zároveň manažeři společnosti,“ řekl v pátek primátor Tibor Batthyány (býv. ANO).

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související