Soud podmíněně propustil žháře z případu útoku na dům Romů ve Vítkově, trest zkrátil o osm let

15. květen 2023

Šumperský okresní soud ve čtvrtek podmíněně propustil z vězení dva muže odsouzené na 20 let za žhářský útok na domek Romů ve Vítkově na Opavsku z dubna 2009. Žádost podali Václav Cojocaru a Ivo Müller, oba si odpykávali za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu 20 let, za sebou tak mají dvě třetiny trestu. Oběma mužům soudce Lubomír Kozák uložil sedmiletou zkušební dobu.

Žalobce Tomáš Horák v obou případech s žádostí souhlasil, ponechal si však třídenní lhůtu pro případné podání stížnosti. Po jednání státní zástupce řekl, že tak učinil jen z formálních důvodů. Nepředpokládá, že by stížnost podal. Odsouzení se tak dostanou na svobodu až začátkem příštího týdne, řekl ve čtvrtek jejich obhájce Ladislav Myšák.

Soudce Kozák u obou žádostí uvedl, že splnily formální podmínky, odsouzení mají za sebou dvě třetiny trestu. Uložil jim také probační dohled a povinnost nahradit podle svých sil během zkušební doby způsobenou škodu. Náhrada škody byla soudy vyčíslena na 17 milionů korun.

Podle soudce v jejich prospěch svědčí také znalecký posudek z oboru klinické psychologie, znalec v jejich případě vyslovil pozitivní prognózu. Oba dostali ve vězení i desítky kázeňských pochval. „Soud má za to, že mu ve vyhovění žádosti nic nebrání,“ uvedl soudce.

Morální hledisko

Také podle žalobce Tomáše Horáka splnili oba zákonné podmínky. Z morálního hlediska však připomněl zničený život dívky, která byla při jejich útoku těžce zraněna.

„Já si osobně myslím, že na svobodě již nebudou nebezpeční. Problémem je ten morální aspekt, je za nimi jeden zničený život, ta dívka má za sebou už sto operačních zákroků a je jasné, že do konce života nebude mít v pořádku své zdraví. Je to slabina systému, že nemůžeme přihlížet k tomu, za co byli odsouzeni,“ řekl novinářům státní zástupce.

Oba odsouzení z Mírova soudci ve čtvrtek vzkázali, že svého činu litují a chtějí žít řádný život. „Tehdy mi bylo 20 let, by jsem mladý, naivní hlupák, kterému bylo něco předhazováno. Dnes je mé přemýšlení úplně jinde. Vzal jsem si z toho obrovské ponaučení, mám to v hlavě úplně jinak poskládané,“ uvedl Cojocaru, který dosud na náhradě škody zaplatil poškozeným zhruba půl milionu korun.

„Sám za sebe mohu říci, že vidím věci jinak a vše jsem si uvědomil. Kdybych se před 14 lety potkal, nafackoval bych si za to, co jsem dělal. Byl jsem mladej blbej kluk,“ uvedl Müller.

Zápalné láhve

Podle obžaloby zaútočili na dům obývaný početnou romskou rodinou v noci na 19. dubna 2009 čtyři mladíci. Do oken hodili zápalné láhve. Dům začal okamžitě hořet. Tři lidé byli zraněni, nejvážněji tehdy ani ne dvouletá Natálie.

Dítě bylo popáleno na 80 procentech těla a přišlo o tři prsty na rukou. Podle znalců všichni čtyři odsouzení patřili k aktivním severomoravským neonacistům, kteří propadli neonacistické ideologii.

Cojocaru a Müller byli ke dvacetiletým trestům pravomocně odsouzeni Vrchní soudem v Olomouci v březnu 2011. Müllerovi tehdy vrchní soud trest snížil z 22 na 20 let. Pomohlo mu, že projevil lítost a policii pomohl celý čin rozkrýt. Spolu s nimi byli odsouzeni David Vaculík a Jaromír Lukeš, kteří dostali trest 22 let vězení.

O žádosti odsouzeného rozhodoval šumperský soud kvůli působnosti, mírovská věznice je v jeho okrese.

zdroj: ČTK
Spustit audio