Soud nepravomocně rozhodl: Svaz a Liberec nezodpovídají za dluhy z lyžařského mistrovství světa

6. prosinec 2019 14:08

Soud žalobu dodavatelských firem nepravomocně zamítl. Český lyžařský svaz a Liberec nenesou odpovědnost za dluhy z libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování. 

Český lyžařský svaz a město Liberec nejsou zodpovědní za dluhy z mistrovství světa v lyžování v roce 2009. Obvodní soud pro Prahu 6 nepravomocně zamítl žalobu dodavatelských firem. Ty se více než osm let domáhají částky přes 37 milionů korun, a úroků za nezaplacené zboží a služby. Šampionát pořádalo sdružení OC Fis Nordic. V jeho vedení byla bývalá běžkyně na lyžích a olympijská vítězka Kateřina Neumannová. Sdružení ale skončilo v insolvenci. Lyžařský svaz i město od počátku odmítají, že by měly převzít za dlužníka odpovědnost. Soudkyně Irena Voštová jim dala za pravdu, podle ní v době podpisu smlouvy nebyl dokument, který by ručitelský závazek specifikoval.

Liberecké mistrovství světa bylo jednou z největších sportovních akcí v historii státu. Organizační výbor hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun. Po šampionátu zbyly dluhy ve výši 92 milionů korun.

autoři: Kateřina Součková , reČRoL
Spustit audio