Sociální služby dostanou letos víc peněz. Mají ale nedostatek personálu

15. leden 2018

Domovy seniorů, organizace pro tělesně nebo duševně postižené i další organizace sociálních služeb budou mít v roce 2018 víc peněz na provoz. Liberecký kraj dá stovce organizací přes půl miliardy korun. To je částka vyšší než v minulých letech.

Je to hlavně díky vyšší finanční injekci od státu, kraj dostal o 140 milionů korun víc než v loňském roce. Poskytovatelům tak bude moci kraj rozdělit celkem 593 milionů korun.

Peníze ale nebudou stačit všem organizacím. Další desítky milionů korun si budou muset zajistit organizace z vlastních zdrojů. Takový postup je ale podle náměstka hejtmana pro sociální oblast Pavla Svobody z ČSSD obvyklý. 

„Opravdu ty organizace, což je asi stovka organizací na těch 220 až 230 služeb musí sehnat dalších 250 milionů,“ upřesnil náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda z ČSSD. Podle něho je takový postup obvyklý.   

Peníze navíc nemusejí hledat organizace, které zřizuje přímo kraj. Ty dostanou zbytek peněz z krajského rozpočtu.

Mezi sociální organizace patří třeba domovy nebo denní centra pro seniory, poradny pro oběti trestných činů, poradny pro manželství a rodinu, centrum pro práci s hendikepovanými dětmi nebo poradny pro drogově závislé. Některé z nich trvale bojují s nedostatkem personálu, i když od začátku letošního roku najdou na výplatních páskách zaměstnanci víc peněz.

Stejně jako loni dostanou organizace, které pracují s drogově závislými. Ty jsou v našem kraji celkem čtyři a dostanou skoro 4 miliony korun. Peníze jsou určené na chod těchto organizací. Ty se věnují nejen prevenci užívání drog, ale i testování uživatelů drog na žloutenku nebo virus HIV či výměnu injekčních stříkaček. Kromě samotných uživatelů se také věnují práci s jejich blízkými, aby se se závislostí dokázali lépe vyrovnat.

autor: mib
Spustit audio

Související