Sobotní Noční linka: Velikonoce vašeho dětství

20. duben 2019

Kde jste Velikonoce prožívali? Bylo to v místech, kde se dbalo na lidové tradice a obyčeje? Měli pro Vás Velikonoce v dětství jiné kouzlo než dnes a díky čemu nebo komu? Barvili jste poctivě vajíčka, malovali s babičkou kraslice, vyráběli jste s tátou píšťalky a pomlázky? Jaký otisk, příběh z Velikonoc dětství si nesete v srdci? 

Znamenali pro Vás Velikonoce už v dětství křesťanské svátky a chodili jste s rodiči do kostela a vnímali jejich poselství? Předávají se u vás jarní tradice z generace na generaci? Máte doma ve svých "pokladech" kraslice po babičce nebo jinou velikonoční památku,která už něco pamatuje?

Je Bílá sobota a ta je z křesťanského hlediska takzvaným aliturgickým dnem,protože se tento den zásadně neslaví mše svatá a další svátosti, kromě pomazání nemocných a svátosti smíření. Skončením Bílé soboty končí také dlouhotrvající půst.

Na Bílou sobotu možná dodržujete některý ze zvyků nebo tradic. Z ohořelých dřívek lidé vytvářeli křížky a nosili je do pole, aby bylo úrodné. Popelem z posvěceného ohně se posypaly louky. Někde se uhlíky dávaly za trám do domu, aby ho chránily před požárem.

V sobotu se také uklízelo, bílilo. A hlavně připravovalo se a chystalo. Na slavné Vzkříšení, na Hod boží velikonoční, lidé připravovali obřadní i sváteční pokrmy, pekl se mazanec i velikonoční beránek, pletou se pomlázky z vrbového proutí nebo vážou březové metličky a zdobí vajíčka.

Co z těchto zvyků jste dodržovali v dětství u vás doma a co děláte dnes? Na vaše příběhy a vyprávění se už teď těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Příspěvek k tématu můžete už teď napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio