Sobotní Noční Linka: Vaše krajové unikáty a speciality nejen kulinářské

14. květen 2022

Jaké speciality náleží vašemu kraji? K místu, kde žijete? Jsou to jedinečná krajová jídla? Jedinečná příroda, nebo kulturní a historické památky? Osobitý folklór a lidové kroje? Jedinečné písně, nebo tance, které dnes už mají svoji historickou hodnotu? Nářečí?  Nebo jsou to známí básnícci a spisovatelé, kteří ve vašem kraji tvořili? Jaké krajové unikáty a speciality bychom našli právě u vás?

Do Noční linky nám přišel vzkaz a zároveň výzva od pana Františka: " Uvítal jsem pořad, který jste v Noční lince kdysi věnovali lidovému nářečí. Český jazyk, národní zvyky a obyčeje, kroje, nářečí i dialekt zákonitě patří i dnes do Národního bohatství. Už proto, že je to odkaz našich prostých předků i slavných Národních buditelů v době germanizace. Prosím, zda by bylo možné podobný pořad opakovat ve vhodném termínu. Uvítal bych i rozšíření například o známé klasiky naší literatury a básníky, nebo další krajové unikáty a speciality. Pochlubme se tím, co máme u nás doma!" Výzva pana Františka tedy určuje další téma Noční linky. Krajové unikáty a speciality - nejen kulinářské. Co unikátního máte u vás?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.