Snové bydlení feministek 20. století? Koldomy. Připomíná je liberecká galerie

15. březen 2018

Oblastní galerie v Liberci představuje fenomén kolektivního bydlení. Její nová výstava se věnuje takzvaným koldomům.

V tomto druhu pospolitého bydlení měli obyvatelé například sdílenou prádelnu, ale třeba i klubovnu, kde se mohli scházet. Výstava o českých pokusech o pospolité bydlení má tři zastavení a vznikla v Muzeu umění v Olomouci. Z Liberce zamíří ještě do Alšovy jihočeské galerie.

„Kolektivní bydlení je varianta bližšího sousedského bydlení, každý má svůj soukromý prostor, ale pak jsou tam zařízení společná pro všechny obyvatele,“ vysvětluje spoluautorka výstavy Lenka Kužvartová a pokračuje: „Původně tato společná zařízení měla usnadnit život ženám, měla je zprostit domácích prací.“ Tyto typy domů v tehdejším Českoskolvensku vznikaly na podnět T. G. Masaryka. „Masarykova žena Charlotte měla ze Spojených států s takovými apartmentovými domy zkušenosti.“

Bydlet spolu. České kolektivní domy. Tak zní název nové výstavy liberecké galerie

Kolektivní domy byste v minulosti našli po celé republice, nejvíc jich bylo asi na Ostravsku, liberecká galerie jich na výstavě představí osm.

Výstava o kolektivním bydlení začne vernisáží už dnes 15. března v půl šesté odpoledne.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.