Šňaps z černého jeřábu podle receptáře z podhůří Jizerských hor

Dobré i léčivé byly v dobách našich babiček podomácku připravované likéry. Stačilo trochu pálenky a něco plodů. V tomto případě plodů černého jeřábu. Recept připravila Vladimíra Jakouběová a natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 2 l plodů
  • 1 l ovocné pálenky
  • 1 kg cukru
  • kousek vanilkového lusku
  • 3 hřebíčky

Do pětilitrové sklenice dáme černé jeřabiny, zalijeme pálenkou a necháme 14 dní na chladném místě. Každý den alespoň jednou směs promícháme. Potom svaříme cukr s 1 l vody a kořením, necháme vychladnout a přilijeme k jeřabinám. Sklenici uzavřeme a nálev necháme asi týden proležet, každý den promícháme. Pak scedíme a výluh plníme do vymytých suchých lahví. Skladujeme na suchém a chladném místě.

*Babička paní Jakouběové, která se narodila v roce 1905, přidávala do nálevu 2 lžičky mleté kávy.