Šňaps z černého jeřábu podle receptáře z podhůří Jizerských hor
Dobré i léčivé byly v dobách našich babiček podomácku připravované likéry. Stačilo trochu pálenky a něco plodů. V tomto případě plodů černého jeřábu. Recept připravila Vladimíra Jakouběová a natáčel Jaroslav Hoření.
- 2 l plodů
- 1 l ovocné pálenky
- 1 kg cukru
- kousek vanilkového lusku
- 3 hřebíčky
Do pětilitrové sklenice dáme černé jeřabiny, zalijeme pálenkou a necháme 14 dní na chladném místě. Každý den alespoň jednou směs promícháme. Potom svaříme cukr s 1 l vody a kořením, necháme vychladnout a přilijeme k jeřabinám. Sklenici uzavřeme a nálev necháme asi týden proležet, každý den promícháme. Pak scedíme a výluh plníme do vymytých suchých lahví. Skladujeme na suchém a chladném místě.
*Babička paní Jakouběové, která se narodila v roce 1905, přidávala do nálevu 2 lžičky mleté kávy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.