Smutek i radost hlásila dřevěná zvonička ve Škodějově. Rozeznít její zvon můžou zkusit i turisté

7. březen 2019

K lidové architektuře Horního Pojizeří a Podkrkonoší nepatří jen roubené chalupy a statky, ale také dřevěné sakrální památky. Za jednou z nich se můžete vydat na Semilsko, do Škodějova, místní části obce Příkrý.

První zmínky o Škodějovu jsou už z roku 1388. Ve středověku zde bývala čtvercová tvrz, po které se dochoval jen venkovní val v západní části vsi. Nás ale zajímá dřevěná zvonička z 19. století.

Komentář Jardy Hořeního: Při cestě ze Semil do Vysokého nad Jizerou Škodějov většina lidí těsně míjí. To je ale škoda. Odbočka doprava do historické části Škodějova potěší milovníky lidové architektury. Dochovalo se tu několik roubených stavení. Od malebných chaloupek přes větší statky až po dřevěnou zvoničku. Takových staveb už moc nenajdeme. Škodějovská zvonička j udržovaná a co je zarážející, je přístupná. Takže stačí zatáhnout za provaz, aby člověk sám zjistil, že správně v rytmu rozeznít zvon není nic jednoduchého.

Dřevěných zvoniček, které oznamovaly radostné i smutné události, se v regionu už moc nedochovalo. Nad vchodem do té škodějovské je špatně čitelný letopočet 1849. To bude ale spíš rok opravy než rok vzniku, protože ten je v písemných pramenech zasazen do roku 1822. Zvonice má dvouplášťovou kamennou podezdívku, venkovní plášť je žulový, vnitřní pískovcový. Na podezdívce je dřevěný čtyřboký hranol, který se zužuje a na něm je posazena osmihranná střecha. Střecha i překrytí podezdívky je ze štípaného šindele.

 Zvoníci vymřeli

V horní části dřevěné konstrukce jsou čtyři okénka a mezi nimi je posazený zvon o průměru 40 centimetrů a výšce 35 centimetrů. Nemá na něj ale kdo zvonit. Rozeznít ho správně není jen tak a zkušení zvoníci již vymřeli. Jak těžké je tahat za provaz ve správném rytmu si mohou vyzkoušet i kolemjdoucí, protože zvonička je přístupná.

Vnitřní konstrukce zvoničky

Kudy na místo? Dřevěnou zvoničku ve Škodějově, která v roce 2013 prošla kompletní rekonstrukcí, najdete u cyklostezky 4170 směrem na Loukov. Kromě statku nad zvoničkou najdete v obci i další roubené statky a chalupy a za návštěvu stojí také Lesní kaple dr. Karla Farského, což byl zdejší rodák a zakladatel Církve československé husitské. Kaple byla postavena podle projektu architekta Jiřího Geberta a slavnostně ji otevřeli 17. června 2017.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.