Smažený hovězí jazyk se šípkovou omáčkou podle receptu z Nové české kuchařky Františky Hansirgové z roku 1864

V receptech našich babiček se Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření věnovali málo známým divoce rostoucím plodům. Toto ale budou znát všichni. Je to šípek. A bude se hodit k přípravě smaženého hovězího jazyku se šípkovou omáčkou.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Uvař hovězí jazyk v hovězí polívce na měkko, oloupej ho a rozkrájej na koláčky s tloušti brku. Rozklepej dvě vejce na talíři, omoč každý koláček v nich, posyp je strouhanou žemličkou a usmaž na rozpáleném másle.

Umej tři čtvrti žejdlíka šípků, uvař je dobře a v cedníku je proceď a promačkej. Dej je do hrnku, přilej žejdlík vína, přidej dvě lžíce strouhané žemličky, trochu tlučené skořice, tři roztlučené hřebíčky, trochu drobné citronové kůry a soli i kousek cukru. Nech to půl hodiny vařit, přeceď to pak na mísu a oblož smaženým jazykem.