Smažené škubánky podle prababičky od Suchých skal

V receptech našich babiček se dozvíme, jak se připravovaly smažené škubánky podle rodinného receptu Vladimíry Jakouběové, etnografky muzea Českého ráje v Turnově, se kterou recepty natáčí redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 kg uvařených brambor
  • na zahuštění polohrubá mouka
  • sádlo na osmahnutí
  • máslo
  • cukr

Oloupané a osolené brambory uvaříme, slijeme, přidáme cca 3 lžíce mouky a necháme pod pokličkou zakryté propařit. Poté rozšťoucháme, a z těsta tvarujeme lžící škubánky, které na pánvi vymazané sádlem smažíme dorůžova. Hotové posypeme cukrem se skořicí nebo přelijeme ovocnou omáčkou – z povidel nebo křížal. Můžeme podávat i na slano. Pak na talíři na každý škubánek dáme trošku másla a posolíme. Slané podáváme s podmáslím, sladké s bílou kávou.