Slučování, bourání i výstavba - to vše čeká v novém roce nemocnice v Libereckém kraji

29. prosinec 2016

Některé nemocnice v Libereckém kraji čekají v roce 2017 velké změny. Jilemnická a semilská nemocnice se od 1. ledna spojí v jednu akciovou společnost. V jablonecké nemocnici zahájí výstavbu nového pavilonu intenzivní péče za 150 milionů korun. V liberecké nemocnici začne demolicí budov příprava na vybudování nového pavilonu urgentní péče za půl druhé miliardy korun.

Spojení nemocnic v Jilemnici a v Semilech v jednu akciovou společnost od 1. ledna má vést k zefektivnění jejich chodu. "V tuto chvíli neplánujeme žádné zásadní změny, které se týkají zdravotní péče. Nebude to znamenat žádné škrty, ale maximální využití kapacit, a určitě bychom se chtěli do budoucna zamýšlet nad rozvíjením zdravotní péče pro náš region," vysvětlila spojení semilská starostka Lenka Mlejnková z hnutí Volba pro Semily.

Nemocnice v Jilemnici

V Krajské nemocnici Liberec má být v prvním čtvrtletí příštího roku jasno o podobě budoucího pavilonu urgentní medicíny. "Zároveň by měly začít demolice těch starých, prázdných a nevyužitých objektů, na jejichž místě by měl ten pavilon stát," uvedl hejtman Martin Půta z hnutí STAN. Živo bude i v jablonecké nemocnici, kde by chtěli už příští rok zahájit výstavbu nového pavilonu intenzivní medicíny. "Osm lůžek intenzivní péče už nestačí, téměř denně musíme odkládat kvůli nedostatku lůžek plánované operace, někdy i posílat pacienty domů," uvedl ředitel nemocnice Vít Němeček.

autor: mib
Spustit audio