Slavnosti sněženek? Horští záchranáři rekapitulovali sezónu u kance se šípkovou

31. březen 2017
Koktejl

Jak skončit zimu a přivítat jaro? Přeci kancem se šípkovou omáčkou! Slavným filmem se nechala inspirovat horská služba v Jizerských horách. Horští záchranáři tento týden počítali statistiky, ze kterých vyplynulo, že denně měli v letošní zimní sezóně v průměru 8 výjezdů.

Aby si horští záchranáři hodnocení sezóny zpestřili, uvařil záchranář a kuchař v jedné osobě Zdeněk Müller 8 litrů šípkové omáčky. „Vyplynulo to ze situace, kluci totiž dostali dárkem od myslivců kance. Co s ním udělat – nic jinýho, než se šípkovou, nebo se zelím,“ vysvětluje s úsměvem Zdeněk, Müller. Aby nebyly hádky o to, jak se zvěřina upraví – podobně jako ve filmu Slavnosti sněženek – horští záchranáři připravili obojí.

Rekapitulace letošní zimy? Zase zpátky v normálu

„Po dvou slabších zimách, co se týče sněhu i úrazů, se to letos vrátilo do normálu,“ rekapituluje u jídla horský záchranář David Savický, podle kterého horská služba nejčastěji vyjížděla k úrazům lyžařů. „Nejčastěji to byla poranění kolenního kloubu, u snowboardistů zápěstí. Vyjíždí se ale i k úrazům běžkařů – u nich to jsou zlomeniny horních končetin, vyčerpání, nebo se řešilo hledání ztracených běžkařů.“

Kance se šípkovou omáčkou připravil záchranář a kuchař v jedné osobě, Zdeněk Müller

Nejen náčelník René Mašín, ale skoro celá parta jizerskohorských záchranářů si dala dvojitou porci. Sílu ostatně potřebují tito pánové v červenomodrých bundách nejen v zimě, ale po celý rok. I na jaře a po celou letní sezónu budou v pohotovosti a k dispozici na lince 1210.

Horští záchranáři a jejich "Slavnosti sněženek"
autor: sas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.