Skutečná nebo falešná dobročinná sbírka? O tom právě diskutují v Turnově

31. červenec 2019 13:02

V Turnově se před tamními supermarkety už několikrát objevili lidé s kasičkou, kteří žádali o příspěvek pro hluchoněmé. Kraj, který uděluje potřebné povolení, však o žádné dobročinné sbírce neví.

Na podezřelé vybírání příspěvků na zdravotně postižené upozornil jeden z občanů místní strážníky. „Už z dálky na ně účastníci mávali papírem a potvrzením, že mají sbírku povolenou,“ uvádí mluvčí turnovské radnice Klára Preislerová. Město nyní pátrá, zda jde o skutečnou dobročinnou akci, nebo o podvodníky.

Oprávnění povolit sbírku má Krajský úřad Libereckého kraje, který ale o ničem neví. „Liberecký kraj žádné povolení ke sbírce v Turnově neudělil, nicméně podle vyjádření krajského živnostenského úřadu mohou mít lidé, kteří peníze v ulicích vybírají, povolení od úřadů v jiných městech,“ konstatuje Jan Mikulička z tiskového odboru kraje.

Podvodníkům hrozí pokuta, ale i trestní stíhání

„V ulicích Turnova se objevují nepravidelně podvodníci, kteří předstírají, že jsou hluchoněmí a vybírají do kasičky peníze za údajnou pomoc jiným zdravotně postiženým lidem,“ vysvětluje mluvčí policie Ivana Baláková. „Pokud je zkontrolujeme, vybraná hotovost téměř nikdy nepřesahuje částku pět tisíc korun. Z uvedeného důvodu můžeme tyto podvodníky velmi často potrestat jen pokutou,“ dodává Ivana Baláková. 

Policie zatím nikoho trestně nestíhá a žádný přestupek neřeší ani úředníci turnovské radnice. V každém případě podle policie platí doporučení, aby si každý z nás dal velký pozor na to, komu peníze dává, a případné podezření neprodleně nahlásil na policii.

S podobnými případy se setkávají lidé i v jiných městech. Jihomoravské policii se před časem podařilo podvodníky zadržet a soud je potrestal.

autoři: Ivana Bernáthová ,
Spustit audio