Skupina běžců na lyžích z Vrchlabí a blízkého okolí se v létě vypravila na běžky k protinožcům

21. říjen 2018

Většina z nich v mládí aktivně závodila a nyní si prodlužují radost z lyžování účastí na závodech světové série Worldloppet po celém světě.

Tuto sérii závodů založila stejnojmenná světová lyžařská federace dálkových běhů v roce 1978 s cílem propagace běžeckého lyžování na všech kontinentech.

Každý ze zainteresovaných států dostal k dispozici umístění pouze jednoho závodu do této série, takže se jedná o ty nejslavnější závody jednotlivých zemí a jejich národních lyžařských federací. 

Za ČR je to samozřejmě Jizerská 50, úplně nejslavnější je Vasův běh ve Švédsku. Celkem je v seriálu 20 závodů. 

  • V Evropě se jedou závody v těchto zemích: Česko, Švédsko, Finsko, Estonsko, Polsko, Norsko, 

        Německo, Rakousko, Island, Itálie, Švýcarsko, Rusko, Francie

  • V Severní Americe se závodí v USA a Kanadě
  • Ze zemí Jižní Ameriky se zapojily Argentina, Patagonie
  • A ze zemí Asie - Japonsko a Čína
  • V Oceánii se jezdí na závody do Austrálie a na Nový Zéland

Na celém světě je jen 34 lyžařů, kterým se za 40 let konání závodů podařilo tuto sérii absolvovat celou. 

A jedním z nich je právě vrchlabský lyžař, jednasedmdesátiletý Rudolf Špicar st., který se k nim letos na Novém Zélandu připojil. Byl to jeho poslední závod v životě, dosažením této vrcholné mety se se závodním lyžováním rozloučil.

Rudolf Špicar zkompletoval sérii Worldloppet

Vrchlabští lyžaři Rudolf Špicar st. a Vladimír Matějka byli nedávno hosty ve vysílání ČroHK, s Romanou Pacákovou si popovídali o tom letním lyžařském dobrodružství. Odletěli v pětičlenné skupině závodníků 17. srpna do Austrálie, kde se postavili na start místního závodu Kangaroo Hoppet, pak přelétli na Nový Zéland a na jižním ostrově si zajeli závod Merino Muster. Celé akce trvala dvacet dní a byla to určitě největší a nejexotičtější výprava v dějinách vrchlabského lyžování. 

Na vypůjčených lyžích po konci světa v patagonské Ushuaie v Argentině. Poprvé a naposledy

Rudolf Špicar a Vladimír Matějka z Vrchlabí lyžovali v Argentině

Lyže nasadili ve městě Ushuaia, které je považováno za nejjižnější na celém světě a patří do oblasti Ohňové země. Je základnou pro výpravy do Antarktidy. Skvělého výkonu dosáhl v Aegentině Rudolf Špicar, který na trati 48 km dojel celkově na 25. místě a především vyhrál věkovou kategorii nad 70 let. Vladimír Matějka byl mezi muži na 27. místě.

Parta nadšených lyžařských běžců z Vrchlabí podnikla cestu k protinožcům

Sněhové podmínky byly i v Austrálii výborné. Oba závody byly ve vyšší nadmořské výšce, více než 1600 metrů nad mořem, délka tratě klasická maratonská 42 km a jelo se tentokrát volně, tedy bruslením. 

Parta nadšených lyžařských běžců z Vrchlabí podnikla cestu k protinožcům

Pochopitelně, že v tak exotickém prostředí nebyla o nevšední zážitky nouze. Lyžaři z Vrchlabí našli čas i na výlety. Podívali se do Melbourne, Sydney, Blue Mountins a na Novém Zélandu si dopřáli okružní jízdu po jižním ostrově. Na rozdíl od Patagonie tentokrát viděli i tučňáky. :-)​

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.