Skotské hry na zámku Sychrov. Muži v kiltech, keltská vesnička a hlavně dudy

23. srpen 2019

V pátek 23. srpna a v sobotu 24. srpna ovládnou státní zámek Sychrov na Liberecku jedny z největších skotských her v Evropě, devatenácté Skotské hry Sychrov.

Zámek Sychrov na Liberecku od pátku ovládnou muži v kiltech. Organizátoři tradičních Skotských her si před lety vybrali zámek hlavně proto, že bývalí majitelé – rod Rohanů – byli spřízněni se skotským královským rodem Stuartovců. Páteční neoficiální večerní program se už stal plnohodnotnou součástí Skotských her.

Začátek programu je od 20.00 hod. na prostranství přímo před vchodem do areálu zámku, tedy mezi kašnou a hlavní bránou. Je určený pro všechny, kteří se chtějí bavit a tančit. Skotské tance předvedou a všechny zájemce i naučí členové taneční skupiny Caledonian Club. Už počtvrté se zde odehraje také stylový skotský golfový turnaj, během kterého si návštěvníci mohou vsadit na výsledek souboje mezi lukostřelcem a golfistou v přesnosti.

Hlavní program je připravený na sobotu

Sobotní Skotské hry Sychrov zahájí krátce po deváté hodině vystoupení tradiční irské hudby s folkovými prvky. Skotské tance zde předvede Jizerský bodlák a milovníky severské kultury potěší i takzvaný celt folk rock skupiny Isara. Slavnostní zahájení skotských her je naplánované na pravé poledne.

Skotské hry Sychrov 2018

Po celý den bude hry provázet skotská i keltská hudba a návštěvníci uvidí ještě mnoho dalšího, například tradiční skotské sportovní disciplíny, mezi které patří hod závažím do dálky, vrh kamenem a hod kládou. V zámeckém parku bude také stát keltská vesnička s ukázkami řemesel a skotský vojenský tábor z období 1. a 2. světové války, ve kterém si návštěvníci prohlédnou vojenské oděvy nebo zbraně.

Jednou z novinek letošních her bude i přesná maketa legendárního letounu Spitfire, kterou si návštěvníci budou moci prohlédnout v zámecké zahradě.

autor: Eva Malá
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.