Školáci a studenti míří pro vysvědčení. V některých školách je vystřídají dělníci

28. červen 2019 07:31

Ve stovkách škol po celém Libereckém kraji dnes 28. června žáci dostanou vysvědčení. Pak jim začnou dvouměsíční prázdniny.

V Libereckém kraji je 204 základních škol a 49 škol středních. V září do nich podle informací krajského úřadu nastoupilo více než 56 000 žáků a studentů. Prázdniny potrvají do 1. září, to je neděle, poprvé půjdou děti do škol v pondělí 2. září.

Školy v Libereckém kraji aktuálně bojují s nedostatkem učitelů, kteří se zaměřují na technické obory. K nedostatkovým fyzikářům nebo kantorům matematiky se tak přidávají třeba učitelé biologie či chemie.

Místo školáků dělníci

Školáky v létě vystřídají v některých zařízeních dělníci. Například v Liberci se opravuje Základní škola v Ruprechticích, na začátku nového školního roku bude pro nástup dětí připravená. Tam se neučí už od loňských letních prázdnin, děti celý rok strávily v náhradních prostorách. Původně měly být pryč jen půl roku. Uplynulý školní rok byl proto podle ředitelky Pavlíny Kubrové velmi náročný: „Nebylo to jednoduché, hlavně koordinace – protože jsme na Technické univerzitě, na Základní škole Sokolovská a na Základní škole Vrchlického.“

Děti vozí na Technickou univerzitu školní autobus. Rekonstrukci má stavební firma dokončit na začátku srpna, pak se bude do školy zpět stěhovat nábytek a další vybavení.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související